Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. Április 07. 10:02, kedd | Helyi
Forrás: delmagyar.hu

Elmaradt a tél, támadhat a pocok

 Elmaradt a tél, támadhat a pocok

A Nébih felhívja a gazdálkodók figyelmét, hogy a mezei pocok jelentős kártétele miatt, idén is érdemes gondoskodniuk a rágcsálómentesítésről.

De csak előírásszerűen, különben nagy kárt okozhat, és veszélyeztetheti hazánk ragadozómadár-állományát.

Bár a mezei pocok túlszaporodása általában 3-5 évente figyelhető meg, az elmaradó tél és a kezdeti csapadékszegény időjárás kedvezett a populáció növekedésének. Persze, nem kell azonnal a vegyszerhez nyúlni, T alakú ülőfák vagy műfészkek kihelyezésével lehet a természetes ellenségeket, az egerészölyveket, illetve a baglyokat „helyzetbe hozni”, a madarak elvégzik a rágcsálók gyérítését. Célszerű minél nagyobb, egybefüggő területeket felszerelni, megakadá lyozandó a kártékony pockok visszatelepülését is.

Megfelelő talajműveléssel megsemmisíthető a mezei pocok járatrendszere, ami fizikailag gyéríti az állományt és gyakorlatilag kiszoríthatja a tábláról a kártevőt. A forgatás szükségessége vagy elhagyása régóta vitás szakmai körökben, ám a megfelelő mélységű, 25-50 centiméteres művelés biztosan rombolja a mezei pocok életterét.

Előfordul, hogy nem lehet megúszni a növényvédőszer használatát. Magyarországon az Arvalin LR rendelkezik állandó engedéllyel, a készítményt az állat járataiba kell helyezni, majd betaposni. A hatóanyag gázosodik, miközben kifejti mérgező hatását. Számítani kell arra is, hogy a környező, kezeletlen területekről újra betelepedhetnek a pockok, ezért érdemes a közeli táblákkal összehangoltan védekezni a kártevők ellen.

Az elmúlt időszakban jelentősen megemelkedett a háztartási rágcsálóirtóként használatos szer miatt elpusztult, védett ragadozómadarak száma. Miután a hatóanyag véralvadásgátló, patkányméreghez hasonló, azt és minden más, beltéri rágcsálóirtó szert tilos felhasználni a vadon élő állatok számára megközelíthető helyeken. Az a gazdálkodó, akit illegális szerek felhasználásán érnek, 15 ezertől egészen 150 millió forintig terjedő bírságra számíthat.

(Fotó: agrarszektor.hu)

(Forrás: delmagyar-hu)

Címkék: mezei pocok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.

2024. Április 19. 13:59, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.