Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2022. Január 25. 11:33, kedd | Helyi
Forrás: petofiszallas.hu

Boldog Özséb emléknapja alkalmából tartottak ünnepi szentmisét Petőfiszállás-Pálosszentkúton

 Boldog Özséb emléknapja alkalmából tartottak ünnepi szentmisét Petőfiszállás-Pálosszentkúton

Január 23-án vasárnap 10:30-kor Dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek ünnepi szentmisét mutatott be Boldog Özséb emléknapja alkalmából Petőfiszállás-Pálosszentkúton.

Az érsek urat Balla Barnabás plébános után az egyházi képviselő-testület vezetője Mindák József köszöntötte.

A misén részt vett Bátor Botond Hargitafürdő plébánosa is.

A főtisztelendő atya beszédében Boldog Özséb példamutató életéről beszélt: (részlet)

...a két dátum közé az Isteni gondviselés úgy akarta, nekünk, magyaroknak ne csak egy holt emlékünk maradjon egy nagyon értékes, de mégis csak egy kódex, hanem azt akarta, hogy legyen egy olyan férfiú, aki megalapítja azt a szerzetesrendet, amely máig egyedülálló az első szerzetes magyar alapítású rend Boldog Özséb személyében.

Én ebben egyfajta gondviselést látok, ugyanis akkor küldte őt közénk az úr, amikor legnagyobb szüksége volt erre a magyarságnak.
Ugyanis Boldog Özséb, aki korábban esztergomi kanonok volt, csodálatos nagy művet hagyott maga mögött, annak bizonysága az a Pálos Rend, amelyik nemcsak Magyarországon, hanem még inkább Lengyelországban, de a világ több táján él, és megvan az óta is.

Az Úr küldte, mert akkoron azt lelte mondani, hogy az első magyar katasztrófa előzte meg az Ő föllépését, méghozzá a tatárjárás, ami majdnem tönkretette a magyarok államát, így jegyezték be a nyugati krónikások, hogy a magyarság állama 300 éves fönnállás után megszűnt.

Ezek után, mikor kilátástalan volt a helyzetünk, nekünk, magyaroknak, ekkor IV. Béla király gondolatainak, terveinek lelki megsegítésére támasztotta az Isten Boldog Özsébet...

A misén megjelenteknek örömükre szolgált az érsek atya kijelentése, miszerint a Szentkútra a Pálos atyákhoz, hívekhez nagy örömmel jön, hisz szavaival fogalmazva „ hozzánk mindig hazajön.”

A szentmisén Petőfiszállás polgármesterével együtt a képviselő-testület tagjai, helyi képviselők, zarándokok és a Pálos Motorosok tagjai is részt vettek.

A szentmisén közreműködött a Szkóla Tarjányiné Lencsi vezetésével.

(Cikk és képek forrása: petofiszallas.hu)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.