Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2021. December 30. 08:38, csütörtök | Helyi
Forrás: Magyar Rendőrség Facebook oldal

A petárdázók akár 150 ezer forintos bírságot is kaphatnak

A petárdázók akár 150 ezer forintos bírságot is kaphatnak

Továbbra is tilos petárdát vásárolni, birtokolni, felhasználni. Ennek a kutyák és macskák nagyon örülnek, feltéve, ha betartod ezt a szabályt.

Ha nem, akkor szabálysértési eljárás keretében akár 150 ezer forint bírságot is kaphatsz… – figyelmeztet Facebook oldalán a rendőrség.

A rendőrség a bejegyzésében arra hívja fel a figyelmet, hogy a pirotechnikai eszközöket Magyarországon négy osztályba sorolják, a használatuk feltételei pedig annál szigorúbbak, minél magasabb osztályba tartoznak.

Az elsőt a nagyon alacsony kockázattal és alacsony zajszinttel járó durrogók alkotják, amelyeket már 14 éves kortól, beltéren is lehet használni. A második osztályba tartozók már szabadtériek, amelyeket 16 évnél idősebbek működtethetnek.

A harmadik és negyedik osztályúak használata már közepes vagy magas kockázattal jár, kizárólag a szabadban, nagy nyílt területen szabad őket működésbe hozni.

A HARMADIK OSZTÁLYBA TARTOZÓK ZAJSZINTJE NEM ÁRTALMAS AZ EMBERI EGÉSZSÉGRE, NAGYKORÚAK DECEMBER 28-31. KÖZÖTT ENGEDÉLY NÉLKÜL MEGVÁSÁROLHATJÁK, BIRTOKOLHATJÁK, TÁROLHATJÁK ÉS DECEMBER 31-ÉN 18 ÓRÁTÓL JANUÁR 1-JÉN 6 ÓRÁIG FELHASZNÁLHATJÁK ŐKET.

A fel nem használt 3. pirotechnikai osztályba tartozó, illetve bármely hibás vagy lejárt szavatosságú terméket

2022. JANUÁR 5. 24:00 ÓRÁIG A FORGALMAZÓNAK VISSZA KELL VINNI, A FORGALMAZÓ KÖTELES ŐKET VISSZAVENNI.

A negyedik osztályba tartozó termékeket csak pirotechnikus kezelheti, ugyanis nagy kockázattal jár a használatuk.

Pirotechnikai termék csak működési engedéllyel rendelkező, nyílt árusítású üzletből vagy forgalmazó raktárkészletéből vásárolható. Vásárokon és piacokon működési engedéllyel rendelkező üzletben csak játékos pirotechnikai termékek (alacsonyabb kockázati besorolású tűzijátékok) hozhatók forgalomba – hívta fel a figyelmet a rendőrség.

Forrás: Magyar Rendőrség Facebook oldal

(Nyitófotó illusztráció / forrás: harkanyhirek.hu)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 14:39, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi

Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális

Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok