Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2021. December 24. 08:00, péntek | Külföld
Forrás: Lucie Szymanowska, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

A lengyel egészségügyi dolgozóknak március 1-ig be kell oltatniuk magukat

A lengyel egészségügyi dolgozóknak március 1-ig be kell oltatniuk magukat

Március 1-jéig a lengyel egészségügyi dolgozóknak, gyógyszerészeknek és orvostanhallgatóknak kötelezően fel kell venniük a Covid-19 elleni oltást a csütörtökön közzétett miniszteri rendelettervezet értelmében.

A rendelet az orvosokon kívül az egészségügyi intézmények minden dolgozójára vonatkozik, valamint a gyógyszertárak alkalmazottjaira és az orvostanhallgatókra is. Az egy- vagy kétadagú vakcinával végzett oltásról szóló bizonyítványt márciustól az egészségügyisek közül azoknak a felgyógyultaknak is be kell mutatniuk, akik esetében hat hónapnál régebbi a pozitív vírusteszt.

A rendeletet azzal indokolták, hogy megelőző intézkedésekre van szükség azoknál a járvány idején stratégiai jelentőségűnek számító szakmai csoportoknál, amelyek tagjai közvetlen kapcsolatba kerülnek a fertőzöttekkel.

A lengyel kormány törvényhozói központja (RCL) honlapján közzétett tervezet azt követően lép majd hatályba, hogy a jogi közlönyben meghirdették.

Az intézkedést Adam Niedzielski egészségügyi miniszter december 7-én helyezte kilátásba. Akkor az egészségügyi dolgozókon kívül a rendvédelmi erők tagjait és a tanárokat is említette. Az utóbbi két csoportra vonatkozóan viszont későbbi sajtónyilatkozataiban tudatta: kötelező oltásukról még az illetékes tárcavezetőkkel egyeztet.

Lengyelországban jelenleg egyeztetés alatt áll a minden munkáltató számára a munkavállalók védettségi igazolását lehetővé tevő, ingyenes tesztelést is tartalmazó törvénytervezet is, erről azonban egyelőre nincs teljes egyetértés a kormánykoalíción belül.

Az utóbbi hónapban közzétett felmérések szerint a lengyel társadalomban két, nagyjából egyenlő nagyságú csoportot képviselnek a kötelező oltás támogatói és ellenzői.

Csütörtökig a mintegy 38 millió lakosú országban csaknem 20,1 millió ember részesült a teljesnek tekintett (egy- vagy kétdózisú) oltásban, a harmadik, emlékeztető adagot több mint 6 millióan vették fel.

A negyedik járványhullám jelenleg lassul, csütörtöki adatok szerint egy nap alatt 17 156 új fertőzést mutattak ki. E járványhullám alatt a legtöbb halálesetet szerdán jegyezték, kifejezetten a Covid-19 miatt aznap 247-en, a Covid-19 és más betegségek együttes megléte következtében pedig 528-an hunytak el.

Niedzielski egy szerdai rádióinterjúban azon véleményének adott hangot, hogy a múlt héten Lengyelországban is felbukkant omikron variáns várható terjedése miatt január végén egy ötödik járványhullám indulhat el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése