Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Blog | Csak kreatívan

2014. Január 10. 14:59, péntek

Babzsákfotel fillérekből

Babzsákfotel fillérekből

Ki ne vágyna az otthonába egy mókás, divatos babzsák fotelre? Nem csak a gyerekek fogják imádni, hanem mi felnőttek is, hiszen akárhogy forgatjuk kényelmes lesz.

Ki ne vágyna az otthonába egy mókás, divatos babzsák fotelre? Nem csak a gyerekek fogják imádni, hanem mi felnőttek is, hiszen akárhogy forgatjuk kényelmes lesz. Ha akarunk, ülve elolvashatunk, vagy belefeküdhetünk és nézhetjük a televíziót, sőt a gyerekek számára még játékként is használható.

Kellékek:

Ceruza
Olló
Varrógép
Cérna
Hungarocell golyó vagy polieszter golyócskák (töltelék)
2-4 méter erős, vastagabb pamutanyag, a babzsák méretétől függően (ez lehet egy nagyobb lepedő is. Ebbe kerülnek majd a hungarocell golyócskák, később erre kerül a színes anyagból készített huzat)
2-4 méter lehetőleg mosható huzat, tetszés szerinti mintával
2,5 méter húzózár (zipzár) a külső huzatra, és 50 cm hosszú húzózár (zipzár) a belső huzatra (Ha nem akarjuk cserélni a huzatot ez elhagyható)


Hungarocell gyolyók (tüzépeken 25 literes kiszerelésben megvásárolható)

Elkészítés:

Kiszabandó részek:
1. a babzsák felső része (4 db)
2. a babzsák alsó része (1 db)

Fontos tudni hogy a szabásminták nem tartalmazzák a varrásszélességet, érdemes minden oldalon legalább 1-1 centimétert ráhagyni.
Ha kisebb babzsák fotelt szeretnél készíteni, akkor add össze a 4 db cikk alsó oldalának hosszát (varrásszélesség hozzáadása nélkül), és a kapott összeget osztd el 6,28-cal, azaz 2¶-vel.) (A kör kerülete (2*r*¶) alapján ki tudjuk számítani a 4 db cikk szélességét)

A mi példánkban szereplő babzsákfotel méretei:
A cikkek 1 m magasak és 70 cm szélesek. A kör átmérője kerekítve: 89 cm.

Tipp: A kört a legegyszerűbben úgy lehet megrajzolni, ha az adott átmérő hosszának fele méretű madzagot vágunk (jelen esetben 44,5 cm), és az egyik végére egy ceruzát kötünk. A sima végét a kifeszített anyagunk közepére nyomjuk az ujjunkkal, és a madzagot végig feszesen tartva a ceruzával egy kört rajzolunk.

A külső és belső huzatot is ugyan azzal a munkamenettel kell elkészíteni, annyi különbséggel, hogy a külső huzatra érdemes 1-2 centit ráhagyni, hogy könnyebben lehessen cserélni. Szintén a huzat cserélhetősége végett az egyik oldalt érdemes teljes egészében zipzárral végigvarrni.

Tipp: Ne az aljára rakd a zipzárt mert felsértheti a parkettát.

1 darab kör és 4 darab ívelt háromszög kell egy babzsákfotel összeállításához. Elsőnek meg kell terveznünk milyen méretű fotelt szeretnénk és ha ez meg van ki kell szabnunk az anyagot. Tedd a kivágott szabásmintákat a textilre, és jelöld őket körbe ceruzával, majd vágd körbe a vonal mentén. (Ne felejtsd el a +1 centis varrásszélességet ráhagyni!)

Két kivágott oldalelemet színükkel befelé gombostűvel rögzítsd egymáshoz, majd varrd össze az egyik oldalon. Ha nincs varrógéped, vagy nem tudsz vele varrni, kézzel is megcsinálhatod, de így egy kicsit több időbe telik. Ezt addig ismételd amíg mind a 4 oldalt egymáshoz nem varrtad és végül a kör alakú résszel le nem zártad az alját. Fontos hogy az utolsó oldalnál hagyj egy kis nyílást, mert ott töltjük majd bele a tölteléket. Ha mindennel megvan, fordítsd ki az egészet a nyíláson keresztül, így a varrás belülre kerül majd.

A meghagyott nyíláson keresztül töltsük fel a zsákunkat a hungarocell (vagy poliészter) golyócskákkal kb. 70-90% telítettségig.

Tipp: Érdemes a töltőnyílást zipzárral bevarrni, így változtathatunk később a töltelék mennyiségén, szabályozva ezzel babzsákunk keménységét, formálhatóságát.

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2014. Február 20. 13:08, csütörtök | Csak kreatívan

Függő virágtartó

Ha szereted a virágokat és a növényeket, de már nincs elég hely a lakásban, akkor ezt a függő virágtartót neked találták ki! Egyszerűen helyet spórolhatunk és mellette praktikus és mutatós!

2014. Január 30. 16:36, csütörtök | Csak kreatívan

Egyedi gyertyák egyszerűen

Nem csak hasznos, de varázslatos fénye csodás hangulatot teremthet a szobánkban, egy stresszes nap után nyugalmat kölcsönöz és romantikus érzésekkel tölt meg minket.

2013. December 20. 16:02, péntek | Csak kreatívan

Világító falikép 3D-ben

Tél van, ilyenkor sokkal rövidebbek a nappalok, gyorsabban sötétedik, így nincs is annál szebb látvány, mint amikor hangulatvilágításban pompázik a szobánk.