Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Blog | Egészséges táplálkozás

2013. Február 19. 15:46, kedd

Licsi a szerelemgyümölcs

Licsi a szerelemgyümölcs

A friss licsi ma már számos élelmiszer nagyáruház, zöldségüzlet kínálatában megtalálható, egzotikus gyümölcs.

Latin neve: Litchi chinensis

Az alig 4 cm-es, ovális alakú gyümölcs Dél-Kínából származik.
A szappanfafélék családjához tartozó, akár 30 méteres magasságot is elérő örökzöld fáján fürtökben érnek szinte rozsdavörösre a kemény, rücskös héjú gyümölcsök. Napjainkban 200-nál is több fajtáját tartják számon.
Aromás, vitamindús gyümölcs – gyorsan romlik, érdemes azonnal fogyasztani. Elnevezése a kínai nyelvből terjedt el világszerte. Az eredeti szó kiejtése talán a ’lizhí’-hez áll legközelebb. Kínai mogyoróként, illetve kínai ikerszilvaként, valamint szerelemgyümölcsként is ismert magyarul éppúgy, mint a nyugati nyelvek többségében. Számos szubtrópusi éghajlatú területen megterem.
Kína, Thaiföld, Tajvan, India, Dél-Afrika, Madagaszkár, Mauritius és Ausztrália számítanak ma a legnagyobb termőterületének, de többek között Hawaii-on és Floridában, Izraelben is találhatók licsifák. Számos virágjából kevés fürtös termés fejlődik Európába hűtve vagy feldolgozott formában szállítják – gyorsan romló gyümölcs.
Egzotikus gyümölcssaláták, gyümölcskosárkák és -torták, különleges desszertek alkotórésze. Készítenek belőle fagylaltot, zselét, de Indiában, Kínában aszalva is fogyasztják, sőt bor és likőr alapja is lehet.

Kínában teához is gyakran kínálják
Az élénk színű, kissé kemény héj alatt található tejfehér, kissé áttetsző gyümölcshús - amely valójában az úgynevezett magköpeny - kellemesen édes, enyhén savanykás, rendkívül aromás. Víztartalma magas, a gyümölcs közepén pedig fogyasztásra alkalmatlan kemény mag található.

Kínában a licsifák - tavaszi virágzásukat követően - nyáron hoznak termést.
A fa szinte minden részét hasznosítják termőterületén, a gyökerét gyógyászatilag különösen értékesnek tartják. A licsi őshazájában nagyobb népszerűségnek örvend, mint az őszibarack vagy a cseresznye, és jótékony - kedélyjavító, valamint egészségmegőrző, vágykeltő - hatásáról legendák szólnak,a hagyományos kínai orvoslásban is előszeretettel alkalmazzák gyógyhatásai miatt.

Már 4-5 db licsi fedezi a napi C-vitamin szükségletet, a többi jótékony összetevőről nem is szólva!
100 gr licsi energiatartalma 65-70 Kcal.
Magas C-vitamintartalma (71 mg/100gr) mellett B-, E- és K-vitamin is található benne, valamint jelentősebb mennyiségben foszfor (31 mg), magnézium (10 mg), kalcium (5 mg), egy kevés vas (0,31 mg), szelén (0,6 mg), mangán (0,055 mg).
Francia kutatók kimutatták, hogy a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében, a koleszterinszint, valamint a vérnyomás csökkentésében kulcsfontosságú növényi polifenolokból a licsi minden eddig ismert növénynél többet tartalmaz.
Immunerősítő hatása is közismert, ami a vitaminszegény hónapokban különösen ráirányítja a figyelmet erre a nagyszerű gyümölcsre. Nem véletlen, hogy olyan nagy becsben tartják.

Cukorral tartósított konzerv vagy gyümölcslé formájában pedig rendszerint csinos csomagolásban hívogat a kóstolásra.

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2014. Május 22. 14:34, csütörtök | Egészséges táplálkozás

A málna

A legenda szerint az Olümposzi istenek kedvelt csemegéje.

2014. Április 17. 14:16, csütörtök | Egészséges táplálkozás

A kókuszdió

A kókuszdió a kókuszpálma termésének a magja. A kókuszpálmák akár 18-30 méteresre is megnőnek. Miután leszedik a termését, a héját eltávolítják, így hozzánk már csak a barna színű, kemény héjú, szőrös csemege jut el.

2014. Március 06. 15:35, csütörtök | Egészséges táplálkozás

Az ananász

Ősi termőterületein valódi csodagyümölcsként falatozták az ananászt jóval megelőzve Európába való megérkezését. Zamatos íze nemcsak ízlelőbimbóinkat kényezteti, hanem tisztító, szépítő, egészségőrző hatású is.