Blog | Egészséges táplálkozás
2013. Április 11. 17:30, csütörtök
Az alma
Napi egy alma távol tartja az orvost
Latin neve: Malus sieboldii
Együnk almát, igyunk almalevet, mert mindkettő előnyösen hat a bélrendszer egészségére. A legújabb kutatások kimutatták, hogy mind az almában található pektin, mind a polifenolokban gazdag almalé összetevői ténylegesen elősegítik a rák elleni védekezést a szervezetben.
Méregfaló enzimek
Vizsgálatok kimutatták, hogy az alma a természetes rostok és a polifenolok fő forrása a táplálkozásban. A polifenolok a másodlagos növényi anyagok csoportjához tartoznak, amelyek többek között a gyümölcsök színét és aromáját adják, ugyanakkor megvédik őket a kártevőktől is. A ballasztanyagokkal együtt arról gondoskodnak, hogy a bélsejtek nagyobb mennyiségben termeljenek méregtelenítő enzimeket. Ezek a „méregfaló" enzimek ártalmatlanná teszik azokat az anyagokat (karcinogének), amelyek rákot okozhatnak.
A kutatók tehát arra a következtetésre jutottak, hogy a pektinben gazdag alma és a belőle készült élelmiszerek a vastagbélben rákmegelőző hatást fejtenek ki.
Alma a gyógyászatban
Az alma, mint gyümölcs, savas ugyan, de a szervezetet mégis lúgosítja, hiszen organikus sói semlegesítik a fehérje bomlástermékeiből származó savakat. Kiválóan gyógyítja a hörghurutot, és a felső légúti betegségeket.
Édeset vagy savanyút?
Azt is érdemes megjegyezni, hogy az édes alma másként hat, mint a savanyú alma.
Édes almát kell fogyasztaniuk mindazok, akik székrekedésben szenvednek, vagy vérszegények, és inkább savanykásabbat mindazok, akik esetleg túltápláltak, vagy reumás fájdalmakkal küzdenek.
Mindkét fajtájú alma hatásos vértisztító, nagyon hasznos mindazoknak, akik érelmeszesedésben szenvednek, vagy gyenge a szívműködésük, esetleg aranyerük van. Hölgyeknél jól használható a menstruációs zavarok megszüntetésére. Az alma fogyasztásával még az áldott állapot alatti hányingert is le lehet küzdeni.
Ne keverjük a fajtákat!
Lehetőleg csak egészséges, lédús, és érett almát együnk. Törekedjünk arra, hogy azonos fajtákat fogyasszunk, ugyanis minden almának más és más a savassági foka. Ne keverjük a különböző fajta almákat egymással. Almakúrát egész évben lehet a szervezet regenerálása érdekében végezni, akár 4-5 héten keresztül, melyből egy hét legyen a bevezetés.
„Mindenestől” megegyük?
Az almát lehetőleg mindig teljes egészében fogyasszuk el! Ne dobjuk el az alma csutkáját sem, hiszen igen értékes jódot tartalmaz. Az almamag pedig szerves arzént tartalmaz, melyre, igaz csak kis mennyiségben, de szintén szüksége van a szervezetünknek, és hazánkban, természetes formában semmilyen más forrásból nem juthatunk hozzá!
Az almát ezért mindig teljes egészében kell fogyasztani, héjával magházával magjával együtt. Így lesz számunkra teljes értékű táplálék.
Véleményed van? Szólj hozzá!
További bejegyzések a blogban
2014. Május 22. 14:34, csütörtök | Egészséges táplálkozás
A málna
A legenda szerint az Olümposzi istenek kedvelt csemegéje.
2014. Április 17. 14:16, csütörtök | Egészséges táplálkozás
A kókuszdió
A kókuszdió a kókuszpálma termésének a magja. A kókuszpálmák akár 18-30 méteresre is megnőnek. Miután leszedik a termését, a héját eltávolítják, így hozzánk már csak a barna színű, kemény héjú, szőrös csemege jut el.
2014. Március 06. 15:35, csütörtök | Egészséges táplálkozás
Az ananász
Ősi termőterületein valódi csodagyümölcsként falatozták az ananászt jóval megelőzve Európába való megérkezését. Zamatos íze nemcsak ízlelőbimbóinkat kényezteti, hanem tisztító, szépítő, egészségőrző hatású is.