Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Blog | Egészséges táplálkozás

2013. Március 01. 16:07, péntek

A gránátalma hatása

A gránátalma hatása

A modern tudomány csak napjainkban fedezte fel kiváló egészségvédő és betegségmegelőző hatásait, azóta a gránátalma egyre nagyobb népszerűséget ér el a szív- és érrendszeri betegségek és legfőképpen a rák megelőzésében.

Latin neve: Punica granatum

Kitűnő kálium- valamint C-vitamin-forrás, és elsőrendű sejtvédő antioxidáns.

A modern tudomány csak napjainkban fedezte fel kiváló egészségvédő és betegségmegelőző hatásait, azóta a gránátalma egyre nagyobb népszerűséget ér el a szív- és érrendszeri betegségek, az érelmeszesedés és legfőképpen a rák megelőzésében és gyógyításában.

Mivel a gránátalma ösztrogénhez hasonló hatású, hormonszerű anyagot, ösztront tartalmaz, előnyösen alkalmazható a klimaxos panaszok csökkentésére, így depresszió és csontritkulás ellen is. Kutatások bizonyítják, hogy a gránátalma megközelítőleg háromszor annyi antioxidánst tartalmaz, mint a vörösbor, a zöld tea, az áfonya- és a narancslé, amelyeket az eddigi ismereteink a legerősebb antioxidáns hatásúaknak tartottak. Egy másik kutatás igazolta, hogy valamennyi gyümölcs közt a gránátalma rendelkezik legkiválóbb gyulladás gátló tulajdonsággal is, amelyek számos betegség megelőzésében és terápiájában jelenthetnek segítséget.

Emellett baktérium-, vírus- és parazitaellenes hatását is igazolták. Sok frutóztartalmú gyümölcs elősegíti a gombák szaporodását a szervezetben, azonban a gránátalma a gyümölcsök közül egyedüliként képes többek között a bélrendszeri candida fertőzést megállítani, hiszen gátolja a káros gombák, élesztőgombák és baktériumok szaporodását.

Gránáttal a gombák ellen

Több gomba-végterméknek van rákkeltő hatása, ezek a mikrotoxinok heves, krónikus gyulladásos immun - válasz - reakciókat válthatnak ki a szervezetben (legenyhébb esetben allergia formájában), mivel az immunrendszer kétségbeesetten próbálja eltávolítani azokat. Azonban végül az immunrendszer csak saját szöveteiben tesz kárt, melynek végeredménye a felgyorsult öregedés valamint szív- és érrendszeri betegség. Talán részben a gránátalma candida és egyéb gomba-ellenes tulajdonsága magyarázhatja a szívbetegségek és egyéb érrendszeri betegségekre gyakorolt jótékony hatását.

Tudományos vizsgálatok eredményei arra utalnak, hogy a gránátalma fogyasztása az LDL (káros koleszterin) szintjét, illetve annak oxidációját 40%-al csökkenti a vérben (napi 90 gramm gránátalma lé fogyasztásával). Egyes kutatások azt is bizonyították, hogy sokkal többet ér az egészségünk megóvásáért tett erőfeszítéseinknek, ha a vér koleszterinjének oxidációját akadályozzuk meg, mintha 20%-al csökkentenénk a koleszterin-szintet. Az elmúlt évben az amerikai Case Egyetem kísérletei mutatták ki elsőként a gránátalma-kivonat porckárosodást lassító képességét.

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2014. Május 22. 14:34, csütörtök | Egészséges táplálkozás

A málna

A legenda szerint az Olümposzi istenek kedvelt csemegéje.

2014. Április 17. 14:16, csütörtök | Egészséges táplálkozás

A kókuszdió

A kókuszdió a kókuszpálma termésének a magja. A kókuszpálmák akár 18-30 méteresre is megnőnek. Miután leszedik a termését, a héját eltávolítják, így hozzánk már csak a barna színű, kemény héjú, szőrös csemege jut el.

2014. Március 06. 15:35, csütörtök | Egészséges táplálkozás

Az ananász

Ősi termőterületein valódi csodagyümölcsként falatozták az ananászt jóval megelőzve Európába való megérkezését. Zamatos íze nemcsak ízlelőbimbóinkat kényezteti, hanem tisztító, szépítő, egészségőrző hatású is.