Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Blog | A tetoválás művészete

2013. Február 28. 17:50, csütörtök

A bőrön viselt történelem

A bőrön viselt történelem

A tetoválás eredete. Maga az eljárás – a test különféle ábrákkal való tartós díszítése – valószínűleg egyidős az emberi kultúrával.

A tattoo (tetoválás) szó eredete

A „tattoo” szó a poliznéz tatau, tattow vagy tattaw szóból származik, melynek eredete a poliznéz ta, vagyis „szúrni”, „ütni”, „vágni” szóban keresendő. Polinéziában a tetoválás készítése során ejtett szúrásokra használták a tat-tat kifejezést. A tetoválás szó európai elterjedése Cook kapitánynak köszönhető, aki először találkozott ezzel a hagyománnyal 1769-ben Tahitin.

Az esztétikai jelentésen túl

A testet díszítő motívumok az esztétikai szerepükön túl általában több jelentéssel bírtak. Szerves részét képezte az egyes kultúrák beavatási szertartásainak, rítusainak, kifejezte a társadalmi hierarhiában betöltött szerepet, kifejezésre jutatta a spirituális vagy vallási hovatartozást, szexuális vonzerőt, férfiasságot. Viselője számára védelmet jelenthetett, ugyanakkor büntetés eszközéül is szolgált. A mai városi kultúrában sem ismeretlenek, a férfiasságot, bátorságot hangsúlyozó jelképek, amelyek a bátorságot emelték ki, és az ellenség, illetve egyes népeknél a gonosz szellemek elijesztésére szolgáltak.

Mindaz, ami régebben az európai kultúra nagy része számára ijesztő vagy ízléstelen volt, mára inkább divatosnak, a városi kultúra részének tekinthető. Legyen az egy apró elrejtett szimbólum, vagy egy egész testet elfedő alkotás, az emberek fejében ezernyi kérdés merül fel (Mit jelent? Fájt? Hol készült? Honnan jött az ötlet? stb.). A tetoválás művészete című blogunkban ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat!

Címkék: divat, tattoo, tetoválás

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2014. Február 28. 12:15, péntek | A tetoválás művészete

Motívumok - A csillag

Az igazság, szellem és a remény jelképe.

2013. Április 09. 19:49, kedd | A tetoválás művészete

Mire ügyelj tetoválás előtt és után

A tetoválás folyamata nem akkor kezdődik, amikor belépsz a szalonba és nem ér véget akkor amikor kifelé menet a friss tetkód boldog tudatában hangosan köszönsz.

2013. Március 10. 17:26, vasárnap | A tetoválás művészete

Kultúrák - Szamoa

Az első tetoválást a gyermekkorból férfivá válás szertartásának során szerezték, ugyanis amíg nem volt egy férfi tetoválva, addig kortól függetlenül gyereknek számított és nem is nősülhetett meg.