Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Május 11. 11:58, szombat | Helyi
Forrás: hirado.hu

Veszélyezteti a kutyák életét a szúnyogok által terjesztett szívférgesség

Veszélyezteti a kutyák életét a szúnyogok által terjesztett szívférgesség

A szívférgesség elleni védekezésre hívták fel a figyelmet az állatorvosok.

A korábban még egzotikus betegség, már itthon is egyre gyakoribb a kutyáknál. A kórt szúnyogok terjesztik, az élősködő pedig évekig is elélhet az állat testében, ráadásul a tünetek sem jellegzetesek. Az éves szűrővizsgálatok ezért nagyon fontosak – hangzott el az M1 Híradójában.

Az állatorvosnál elvégzett vérvételes gyorsteszt kimutatja, hogy az állat fertőzött-e. A fertőzés kórokozóját szúnyogok terjesztik, így tavasszal és nyáron kiemelten oda kell figyelni a megelőzésre. A szívféreg akár 7-10 évig is élősködhet a kutya tüdejének nagyobb ereiben, ahol fejlődik, szaporodik és vándorol. Ha kiderül, hogy baj van, azonnal állatorvoshoz kell fordulni.

Baji Balázs klinikus, világbajnoki bronzérmes gátfutó az M1-nek elmondta, a fertőzés nagyon jellegtelen tüneteket mutat: köhögés, fáradékonyság. Mint mondta, évente egyszer érdemes elvégeztetni a szűrést.

Ez azért is fontos, mert a szívférgesség halálos kimenetelű is lehet. Szakemberek szerint a szúnyogok ellen az egyik legegyszerűbb védekezési forma, ha például nem engedjük, hogy a kertünkben pangó vízfelületek alakuljanak ki, mert ezekben könnyen fejlődnek a lárvák.

Bognár Lajos, országos főállatorvos azt mondta: a kormány elkötelezett a felelős állattartás mellett, ezért támogatja állatvédő és szemléletformáló civil szervezetek munkáját.

2017 óta május 10-e a Szívférgesség Napja. A korábban egzotikus betegségnek számító szívférgesség az elmúlt 7-8 évben jelent meg Magyarországon, azóta pedig ugrásszerűen nőtt a megfertőződött kutyák száma.

Címkék: szívférgesség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.