Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. December 12. 12:23, szerda | Helyi
Forrás: hirado.hu

Véletlenek furcsa összjátéka vitt tévútra egy gyilkossági nyomozást

Véletlenek furcsa összjátéka vitt tévútra egy gyilkossági nyomozást

Saját otthonában, egy csongrádi házban öt évig rejtegetett egy holttestet a gyilkos.

A rendőrség elfogta a tettest, aki azt is megmutatta, hogy évekkel korábban hová ásta el a holttestet, azonban először tévesen azonosította a rendőrség az áldozatot. Mint később kiderült, ugyanazon a lakcímen, ugyanazon a keresztnéven két ember is lakott. A Kékfény riportja.

P. Zoltánról senki nem tudta elképzelni, hogy gyilkos. Szomszédai és ismerősei szerény, visszahúzódó, magának való embernek tartották. Mégis, saját otthonában, egy csongrádi házban öt évig rejtegetett egy holttestet.

A férfi azért bukott le, mert nem tudta magában tartani a titkot, hogy megölt egy embert. A gyilkosság után pár évvel kirabolt egy helyi kisboltot, ezért börtönbe zárták. Cellatársával bizalmas viszonyba került, és elmondta neki, hogy gyilkolt. A cellatárs pedig némi kedvezmény reményében megosztotta az információt a rendőrökkel.

Együttműködött a rendőrökkel

A beismerő vallomás után P. Zoltán készséggel megmutatta a rendőröknek, hogy hová ásta el a testet, és részletesen beszámolt a gyilkosságról. Azonban arról, hogy pontosan ki is az áldozat, hallgatott.

P. Zoltán skizofrén beteg anyjával élt egy ideig, majd hozzájuk költözött az anyja új élettársa, de nem éltek jól. Az anya két év együttélés után öngyilkos lett. P. Zoltán egy évvel később követte el a gyilkosságot.

A rendőrség a férfi vallomása alapján azt gyanította, hogy az áldozat az élettárs, aki a nő halála után nem volt hajlandó elhagyni a házat. Ezt a feltevést tovább erősítette, hogy a volt élettárs a gyilkosság után eltűnt. Nem vette fel a segélyt, nem járt a szokásos helyeire.

Kiderült az áldozat kiléte

Mire az ügy a bíróság elé került, a DNS-eredmény is elkészült, amelyből kiderült, hogy nem az anya élettársának a holtteste. P. Zoltán ügyvédje azt mondta, védence egyetlen pillanatig sem hazudott, kezdettől fogva elismerte, hogy megölt egy Sándor keresztnevű férfit, mert minősíthetetlenül viselkedett, egyetlen fillért sem adott bele a rezsibe, és nem volt hajlandó elhagyni a házat.

Ezek alapján a rendőrség joggal gondolhatta, hogy az áldozat P. Zoltán elhunyt anyjának az élettársa lehetett. A bíróság kérdései nyomán azonban kiderült a valóság.

P. Zoltánról kiderült, hogy homoszexuális. A férfi elmondta, hogy megölte Sándort, aki rátelepedett, nem dolgozott és folyamatosan részeg volt. A felsoroltak anyja élettársára is illettek, akit szintén Sándornak hívnak, de mint később kiderült, ő a nő halála után elhagyta a házat.

A rossz kapcsolat miatt gyilkolt

Kiderült, hogy P. Zoltán élettársát, Sándort egy idő után már nem tudta elviselni, és egy vita közben baltával agyonverte a férfit. Az áldozat azonnal meghalt. P. Zoltán elásta a kertben a holttestet. A gyilkosság tudata azonban nem hagyta nyugodni. Több ismerősének is elmondta, hogy embert ölt, de senki sem vette komolyan. Egyre lejjebb csúszott, ő maga is inni kezdett, végül kirabolt egy helyi kisboltot. Az emiatt kiszabott büntetését töltötte, amikor zárkatársa feldobta, hogy embert ölt.

Az előkészítő tárgyaláson elismerte az emberölést. Az utolsó szó jogán azt kérte, hogy büntetését fegyházban tölthesse le. Mivel a vádlott bűnösnek vallotta magát, az ez évtől hatályos új büntetőeljárási törvény szerint a bíróság azonnal, tárgyalás nélkül meghozhatta az ítéletet. P. Zoltán 10 év börtönbüntetést kapott.

Fegyházbüntetést kért az elkövető

A magyar büntetés-végrehajtásban alapvetőben három fokozat van: fogház, börtön és fegyház. Fogházat általában szabálysértésért vagy enyhébb bűncselekményekért szabnak ki, itt az elítélt viszonylag szabad körülmények között töltheti le a büntetését. Az elítélt szabadon mozoghat az intézeten belül, sőt, jó magaviselet esetén el is hagyhatja azt.

A börtönfokozat egy fokkal szigorúbb, az elítélt lényegesen több időt tölt a zárkában, és szigorúbban határozzák meg a napirendjét. Eltávozásról csak különleges esetben lehet szó. A fegyház a legszigorúbb büntetési fokozat. Az elítélt ideje java részét a zárkában tölti, más fogvatartottakkal csak korlátozottan érintkezhet.

P. Zoltán azért szerette volna, ha a legszigorúbb körülmények között kell letöltenie a büntetését, hogy elkülönülhessen. Ügyvédje azt mondta, attól tart, hogy a szabadabb körülményeket jelentő börtönben nemi irányultsága miatt zaklatni fogják. A bíróságnak azonban ragaszkodnia kellett a törvény betűjéhez, emberölés alapesetéért 5 és 15 év közötti börtön jár.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 10:37, kedd | Helyi

Vonat és autó karambolozott Kiskunfélegyháza külterületén

A Csongrádi úti tanyák megállóhely közelében történt a baleset.

2024. Április 22. 14:46, hétfő | Helyi

Ma van a Föld Napja

2024-ben újra fókuszban a műanyagok a 34. magyar és az 54. világméretű Föld napján.

2024. Április 22. 14:17, hétfő | Helyi

Sokat árthat a jószándék is!

Ne vigyék haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 22. 14:08, hétfő | Helyi

Családi délelőttöt tartottak a könyvtárban

A Föld napja alkalmából családi délelőttre invitálták az érdeklődőket a Petőfi Sándor Városi Könyvtárba.