Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Április 07. 07:03, szombat | Belföld
Forrás: OrintPress

Végtörlesztés: 62 százaléknak nem sikerült

Végtörlesztés: 62 százaléknak nem sikerült

Az ügyfelek 62 százalékának nem sikerült a végtörlesztés, gyakran felkészületlenséget és érdektelenséget tapasztaltak a pénzintézeteknél.

Az ügyfelek 48 százaléka már most sem tartja megoldásnak az árfolyamgát-rendszert, további 29 százalék aggódik azért, hogy mi lesz az árfolyamgát után. A forinthitelesek 61 százaléka nem nyugodt a forinthitelével kapcsolatban - írja a Privátbankár.

Néhány napja fogadta el az Országgyűlés az új megoldás, az árfolyamgát rendszer jogszabályi kereteit. Márciusban internetes kérdőív segítségével végeztek adatgyűjtést, ennek eredményeként 7152 választ kaptak.

A válaszadók 38 százalékának sikerült a végtörlesztés, különböző módokon. Mindössze 11 százalékuk rendelkezett a végtörlesztéshez szükséges megtakarítással, szintén 11 százalékuk a családjuktól és barátaiktól kért kölcsön. További 16 százalék a végtörlesztést részben vagy egészben forinthitelből tudta megvalósítani. A válaszadók 62 százalékának azonban nem sikerült a végtörlesztés, 26 százalékuknak azért nem, mert az adott időre nem állt rendelkezésre a szükséges összeg, többségükben pedig azért, mert nem kapták meg a kért hitelt. A válaszadók 35 százaléka meg sem próbálta az előtörlesztést.

Mindössze 39 százalékuk vette fel a hitelt a saját bankjától, majdnem negyedük (23 százalék) saját mérlegelése alapján másik bankot választott, míg további 12 százalék baráti ajánlás vagy hirdetés alapján találta meg hitelező bankját. A válaszadók 26 százaléka takarékszövetkezettől kapott hitelt. A válaszadók döntő többsége hagyományosan kereskedelmi banknál bankol, így nyilvánvaló, hogy a takarékszövetkezetek üzleti lehetőséget láttak a végtörlesztésben, hiszen ezzel tudtak megnyerni egy jelentős ügyfélkört.

Az esetek majdnem felében a pénzintézet teljes körű, részletes felvilágosítást adott az ügyfélnek, amellyel az ügyfél elégedett volt. Ugyanakkor az esetek kicsit több mint felében az ügyfél elégedetlenül távozott a pénzintézettől. Az esetek 35 százalékában a pénzintézeti ügyintéző vagy felkészületlen, vagy érdektelen volt. A bankok a jelek szerint nem kedvelik a számukra jelentős veszteséget eredményező, rájuk kényszerített ügyleteket.

A válaszadók 39 százaléka biztos abban, hogy tudja fizetni a felvett forinthitelt, 16 százalékuknak viszont a havi rendszeres jövedelme veszélyben van. További 19 százaléknyi válaszadó kamatemelésre számít. A válaszadók mindössze egy százaléka gondolja, hogy jobb lett volna maradni a devizahitelben. A tanulmány készítői úgy gondolják, hogy ez az arány a kormányzati kommunikáció eredménye, hiszen a tömegek számára valószínűleg nem világos, hogy az árfolyamkockázatot tartalmazó devizahitelt lecserélték a kamatkockázatot tartalmazó forinthitelre, így ma lehetetlen megítélni, hogy évtizedes távlatban melyik lesz kedvezőbb - írják.

Összességében a válaszadók 61 százaléka nem nyugodt a forinthitelével kapcsolatban. Meglepő, hogy a válaszadók majdnem harmada (29 százaléka) szerint az árfolyamgát-rendszer sem oldja meg problémáját. A válaszadók 31 százaléka szerint az árfolyamgát nem tűnik jó megoldásnak, további 17 százalék szerint az árfolyamgáttal sem tudja majd fizetni a hitelt. A válaszadók 52 százaléka szerint viszont az árfolyamgát legalább a következő öt évre megoldja a hitel törlesztését.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.