Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Június 09. 10:17, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Végéhez közelednek az I. Nemzeti Snapszer Bajnokság selejtezői

Végéhez közelednek az I. Nemzeti Snapszer Bajnokság selejtezői

A Magyar Snapszer Szövetség június 23-án és 24-én országszerte kilenc helyszínen rendez egyszerre selejtezőt az I. Nemzeti Snapszer Bajnokságra

A megyei versenyeken legjobban teljesítő négy játékos nyer kvalifikációt az október 20-i budapesti döntőre.

Március óta javában folynak az országos és a határon túli selejtezők, azonban a SzuperSnapszer hétvégén egyszerre kilenc településen mérkőzhetnek meg egymással a legjobb kártyások. A versenysorozat elsődleges célja, hogy megtalálják az ország legjobb snapszeresét, továbbá a snapszerszövetség szeretné népszerűbbé tenni az egyik legrégebbi, hagyományos, közösségformáló és családi társasjátékát, a magyar kártyát. A verseny győztese a bajnoki cím mellett 10 millió forint összértékű nyereményben részesül - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
A selejtezők nemcsak Magyarország területén, hanem a határon túl Burgenlandtól a Felvidéken át egészen Erdélyig folynak.
Tekintettel arra, hogy az ország egyes részein és a határokon túl is más-más szabályok szerint játsszák a snapszert, a szervezők egy 33 illetve 66 pontos egységesített szabályrendszert hoztak létre, így jobban ki lehet zárni a szerencse lehetőségét - fejtette ki Táncsics Péter, a snapszerszövetség elnöke az MTI-nek.
"A szövetség hosszú távú célja, hogy elősegítsük a snapszer szervezett keretek között való művelését és népszerűsítsük a játékot" - tette hozzá. Az elnök elmondása szerint az eddigi tapasztalatok alapján várakozásainknak megfelelően alakul az érdeklődés a program iránt, a selejtezőkre átlagosan 50-60 versenyző nevez, azonban olyan is előfordult már, hogy száznál több játékos gyűlt össze egy helyszínen.
"Az egyik legnagyobb meglepetés, hogy nagyon sok fiatal és kifejezetten sok hölgy ül le a játékasztalokhoz és mind nagyon jó eredményeket érnek el" - részletezte Táncsics Péter.
Nevezési feltételekről, a pontos szabályokról, helyszínekről és időpontokról a snapszerszövetség weboldalán (www.snapszer.hu) tájékozódhatnak az érdeklődők.
A játék népszerűsítése mellett a szövetség a magyar kártyát, mint játékeszközt is népszerűsíteni kívánja.
Széles körben elterjedt az a teória, hogy a magyar kártyának semmi köze a magyarsághoz. A kártyát egyedi képek illusztrálják, amelyek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc előtt születtek, az európai forradalmi mozgalmak ébredésekor.
Sokáig úgy hitték, hogy a kártyacsomag a bécsi Ferdinand Piatnik kártyafestő műhelyének alkotása, ám 1973-ben egy angol gyűjtőnél megtalálták a széria ősdarabját, amelyen egyértelműen látszott az eredeti készítő, Schneider József pesti kártyafestő mester neve.
Schneider egy svájci dráma szereplőit festette a kártya lapjaira. A mester nem festhetett akkoriban magyar történelmi személyiségeket, vagy a szabadságharccal összefüggő alakokat, hiszen a korabeli erős cenzúra nem engedte volna forgalmazni a kártyákat.
Érdekesség, hogy bár a lapokon szereplő karakterek svájciak, Svájcban a magyar kártya nagyrészt ismeretlen.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.