Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2018. Július 12. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: mti

Vádat emeltek egy merényletkísérlet miatt egy iráni diplomata ellen Németországban

Vádat emeltek egy merényletkísérlet miatt egy iráni diplomata ellen Németországban

Vádat emeltek szerdán Németországban egy Bécsben állomásozó iráni diplomata ellen, aki a gyanú szerint arra vett rá egy Belgiumban élő házaspárt, hogy kövessenek el merényletet iráni ellenzékiek ellen Franciaországban.

A német szövetségi ügyészség úgy véli, hogy Asszadolláh Asszadi júniusban Luxemburgban találkozott az Antwerpenben élő, iráni származású párral, és egy 500 gramm TATP robbanóanyagot tartalmazó pokolgépet adott át nekik, hogy azzal kövessék el a merényletet iráni ellenzékiek szokásos éves találkozója ellen Villepinte-ben, Párizs közelében. A párt azonban a belga hatóságok feltartóztatták, és a robbanószerkezetet is megtalálták náluk. Asszadit ez után vették őrizetbe európai elfogatóparancs alapján Németországban. A német ügyészség azzal vádolja, hogy külföldi ügynök és összeesküvést szőtt gyilkosságra.

Asszadolláh Asszadi a dokumentumai szerint 2014 óta Irán bécsi nagykövetségén teljesít külszolgálatot, ám a német vádhatóság szerint nem diplomata, hanem az iráni hírszerzés ügynöke, a teheráni hírszerzési és biztonsági minisztériumnak dolgozik, melynek feladatai közé tartozik a bel- és külföldi ellenzéki mozgalmak megfigyelése és az is, hogy fellépjen ellenük.

A férfi kiadatását Belgium is kérte, mert a belga hatóságok is meggyanúsították azzal, hogy része volt a Mujahedeen-e-Khalq (MEK) nevű iráni ellenzéki szervezet ellen tervezett pokolgépes merénylethez. A MEK egyébként Iránban terrorszervezetnek számít, és az Európai Unió is akként tartotta nyilván egészen 2009-ig. A MEK célja ugyanis eredetileg az iráni rezsim hatalmának megdöntése volt, akár erőszak árán is. Később lemondtak az erőszakról, ezért lekerülhettek a terrorszervezetek listájáról a nyugati országokban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.