Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2013. Június 29. 10:00, szombat | Helyi
Forrás: Félegyházi Közlöny

Új természettudományos labor épül a Móra gimnáziumban

Új természettudományos labor épül a Móra gimnáziumban

Természettudományos oktatás módszertanának és eszközrendszerének megújítása a közoktatásban

Közel háromszázhúszmillió forintot nyert decemberben az Új Széchenyi Terv TÁMOP-3.1.3-11/2 kódszámú, „Természettudományos oktatás módszertanának és eszközrendszerének megújítása a közoktatásban” című pályázatán középiskolai természettudományi laboratórium kialakítására, korszerűsítésére, felszerelésére és működtetésére a Móra Ferenc Gimnázium. A projektbe 10 alapfokú és 4 középfokú együttműködő partnerintézmény kerül bevonásra, amely által közvetlenül 300, közvetetten közel 6000 diák számára válik elérhetővé a természettudományos laboratórium. A pályázat 100 százalékos támogatottságú. A projektnyitó rendezvényt ma (június 28-án) tartották meg a Városházán. A beruházás jelentőségéről és részleteiről Kapus Krisztián polgármester beszélt.
Hosszú előkészítő pályázatírói és egyeztetői munka előzte meg a pályázat benyújtását még 2011 végén és 2012 elején. Igen komplex területeket ölel fel a pályázat, mely a 21. századi követelményeknek és színvonalnak megfelelő laboratórium építésével kezdődik, és a gyerekek természettudományos képzésének megvalósításával zárul. A laboratórium kétszer 18 diák tanulási lehetőségeit biztosítja egy-egy alkalommal, és emellett minden technikai, technológiai felszereltség a rendelkezésükre áll majd, hogy a természettudományos tárgyakat hatékonyan lehessen oktatni számukra. A kormány és az elmúlt évtizedek tapasztalatai azt bizonyítják, hogy éppen ez az a terület, a természettudományok világa, ahol a munkaerőpiaci lehetőségek tág teret biztosítanak azok számára, akik érdeklődnek ezen tárgyak iránt, illetve hivatásuknak választják a továbbtanulásukkal. Ezért is fektetett kiemelt hangsúlyt országunk kormánya, hogy megszerettessék, kedveltebbé tegyék a fizikát, biológiát, kémiát a tanulóifjúság számára. És ezt jelenti tulajdonképpen az Öveges program, melyre pályázatott városunk önkormányzata és a Móra Ferenc Gimnázium.
Jelenleg a közbeszerzési eljárások zajlanak, és néhány héten belül elkezdődhetnek a laboratórium felújítási, építési munkálatai. A 2013/14-es tanévben pedig már a Móra Ferenc Gimnázium tanulói, illetve a pályázatban együttműködést vállaló partneriskolák tanulói részére az új laboratórium rendelkezésre áll a természettudományos tárgyak behatóbb és diákközelibb megismerésére, oktatására. A laboratórium kiépítése mellett a szükséges a segédeszközök beszerzése, a tananyagfejlesztés, a tanárok továbbképzése és minden olyan fejlesztésre, mely a természettudományok oktatását helyezi a középpontba.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.