Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. Június 10. 10:00, vasárnap | Helyi
Forrás: MTI

Új szabályozás, régi tartalom – garantált a nyaralók biztonsága

Új szabályozás, régi tartalom – garantált a nyaralók biztonsága

Akik most fizetik be nyári utazásuk előlegét valamelyik utazási irodában, júliustól nagyobb biztonsággal számíthatnak arra, hogy az utazásszervező fizetésképtelensége esetén is viszontlátják a pénzüket.

Pedig a vagyoni biztosíték rendszere már nem újkeletű dolog.

Július elsejétől a jelenlegi vagyoni biztosítékrendszer két pillérre bomlik. Az első pillér az előlegekre, részletfizetésekre vonatkozik, ezeket visszatérítik az utazóknak, a második pillér a kényszerű kint tartózkodásra, valamint a kint ragadt utasok hazaszállítására ad garanciát – mondta Schmidt Huba, a Mabisz utasbiztosítási bizottságának alelnöke az M1 műsorában.

A szigorítás a turistákat védi

Az Eurotours 2004-es, az 5 Kontinens 2009-es, a Best Reisen 2013-as, a Green Travel, majd a Green Holidays 2017-es csődje nagy figyelmet kapott. Sokan maradtak külföldön – egyedül a Best Reisen esetében megközelítőleg 800-an, – és olykor csak kalandos körülmények között jutottak haza a nyaralók, akik pedig még el sem utaztak, gyakran búcsút mondhattak befizetett előlegeiknek.

Mint azt Bakó Balázs, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége marketing és kommunikációs bizottságának tagja kifejtette, az elmúlt év eseményeihez, illetve a nagyobb utazási irodák csődjéhez van jellemzően köze a szigorításnak, konkrétan az egyik vonatkozó kormányrendeletben a kauciós biztosítással kapcsolatos, valamint a vagyoni felelősségbiztosítással kapcsolatos szigorítás visszavezethető erre, így gyakorlatilag az utasok még nagyobb védelemben lesznek.

Nem volt fedezet az előlegek visszafizetésére

Azért kellett a változtatás, mert az előző vagyoni biztosítékrendszer az egy fedezetben kezelte a hazahozatalra vonatkozó részt az előlegek visszafizetésére vonatkozó résszel.

Ebből adódóan a hazahozatal volt az elsődleges szempont az esetek többségében – magyarázta Schmidt Huba – éppen azért, hogy ne ragadjon külföldön utas, és ami megmaradt az adott limitből, az adott biztosítékból, ezt lehetett szétosztani a befizetett előlegekre, ám azonban ez nem mindig bizonyult elegendőnek a befizetett előlegek teljes visszafizetésére.

Az utazásszervezők ezt a biztosítékot az ügyfelek javára kötik, ez azonban nem egyenértékű az utasbiztosítással, nem váltja ki azt, már csak azért sem, mert a vagyoni biztosíték, illetve a hazaszállításra vonatkozó fedezet kifejezetten az utazásszervezőre vonatkozik, őt terheli, nem az utazót, az iroda fizetésképtelenségének esetén lép érvénybe. Az utazót ért vagyoni eredetű kár fedezésére sem szolgál – nyomatékosítja a szakember.

Ha szükség van rá, akkor az ügyintézést az utazási iroda biztosítója intézi, tehát az utazóknak fel kell venni a biztosítóval a kapcsolatot, amely ezután megállapítja a kárt, valamint elindítja a hazautaztatás folyamatát.

Arra is felhívta a figyelmet a szakértő, hogy az utazó biztonságának ilyen formában történő garantálása nem mentesíti az utazót az elővigyázatosság alól, így érdemes az utazási irodáknak utánanézni továbbra is, annak is, hogy egyáltalán jogszerűen folytatják-e a tevékenységüket vagy sem. Az is fontos, hogy az utazáskor megkötött szerződés teljes átolvasására mindig legyen elég idő. Hiszen a pihenés nyugalmáért az utazó is tehet.

Címkék: biztosítás, nyaralás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit

2024. Április 17. 15:38, szerda | Helyi

Ujjé a Ligetben nagyszerű

A MEDVE Matek szervezői abban hisznek, hogy izgalmas és élvezettel teli szellemi kihívásokon keresztül bárki közelebb kerülhet a matematika világához.

2024. Április 16. 17:27, kedd | Helyi

Dobogós eredmény országos angol versenyen

Kiemelkedő eredményeket értek el a mórások a HEBE Kft. angol nyelvű országos egyfordulós levelezős egyéni és csapatversenyén.