Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2014. Május 23. 15:23, péntek | Helyi
Forrás: - Adrienn -

Túrázásra fel!

Túrázásra fel!

Kiskun Természetbarát SE túra ajánlata.

Van még néhány hely a június elején lévő
Pannonhalma – Sopron – Fertőd túrára!

A részvételi díj tagoknak: 11.000 Ft.
Kívülállóknak és az idén belépett tagoknak: 14.000 Ft.
Ez a szállás és az utazás költsége.

Részletes túratervezet:

1. nap (június 7. – szombat)
* 10 óra 40-re várnak bennünket a Pannonhalmi Apátságba.
Belépő ára: felnőtt: 2.000,- Ft, diák, nyugdíjas, pedagógus: 1.000,- Ft, 40 fő felett 10% engedményt adnak a belépő árából.
* Délután Sopron belváros nézelődés.

2. nap (június 8. – vasárnap)
* Ausztria Hohe Wand Naturpark ( Vadaspark ) túra a kilátóhoz és a
* Felsenpad I. kilátóhoz. Belépő : kb. 2 Euro.

3. nap (június 9. – hétfő)
*Soproni hegység túra Útvonal: Kutya-hegy, Bánfalva,Várhely-kilátó, Bella emlék, Tacsi-árok, Hétbükkfa, Károly-kilátó kb. 6 órás túra 13 km, szintemelkedés: 420 m.

Tartalék program (ha beleférne)
Fertőrákos Mithras szentély világörökség része előzetesen be kell jelentkezni.
Belépő: 800,-Ft felnőtt, 600,-Ft gyerek.
Ásványmúzeum belépők: felnőtt: 400,-Ft, diák: 300,-Ft, nyugdíjas: 300,-Ft, családos: 800,-Ft (18 éves korig). Ingyenes belépés az 1-4.osztályos diákoknak!

Az úthoz szükségesek igazolványok (személyi igazolvány és útlevél). Probléma adódhat, ha nincs.

Olvassanak el egy korábbi élménybeszámolót kedvcsinálónak:
A családi túránk másnapján egy jóval kisebb, de annál elszántabb csapattal tértünk vissza a Hohe Wandra. Hét megpróbált „harcos” az előző napi team-ből, és három friss társunk vállalkozott, hogy egy újabb arcát fedezzük fel e szép tájnak. A Sky-Walk egy érdekes kilátó, mely nem felfelé tőr a hegytetőről, hanem egyszerűen kilóg a Hohe Wand sziklafala fölé. Autóval is könnyedén megközelíthető, de természetesen mi gyalogszerrel vettük célba az hegy lábánál elterülő Maiersdorf falucskából. Tehát nekünk fel kellett másznunk a kilátó alatti sziklafalon, hogy az építmény által nyújtott élményekben is részesülhessünk A feljutás nem volt túl fárasztó, extra technikai felkészülést sem igényelt, de nagyon szép és igazán látványos út. Gyönyörű sziklákon, barlangos és kitett utakon, sziklamászók, és hegyi kecskék társaságában, a fejünk felett szárnyaló siklóernyősök árnyékában haladtunk felfelé.
Felérve a fennsíkra, egy füves rétre érkeztünk, ahol sárkányrepülők várakoztak merész „lovasaikra”, de mivel mi nem ezek köze tartoztunk, így egy rövid pihenő után a sárkányokat magunk mögött hagyva elsétáltunk a pár száz méterre található kilátóhoz. Itt igazán minden várakozásunkat felülmúló élményben volt részünk. A panoráma nagyon szép, de ehhez a kilátó nem sokat tesz hozzá, mivel a mellette elterülő füves részről is ugyan az
látszik. Az alsó járófelület fémrácsból készült, melyen lelátni az alattunk lévő több tíz méteres sziklára, de a Hohe Wand egy tucat Klettersteigel (vasalt sziklafallal) büszkélkedik, amelyek közül bármelyik egy sokkal extrémebb élményt nyújthat megmászójának. Az igazi élményt az alulról felfelé süvítő szél nyújtotta, mely valóban érdekes helyzeteket produkált. Az ajzat vasrácsai között, egy repülőgép turbina hangerejéhez hasonló zajjal, számomra megbecsülhetetlen sebességgel szökött fel a levegő. Mind később, egy szakértőtől
megtudtuk, a hegynek ütköző meleg levegő okozza ezt a légáramlatot, mely segítségével repdesnek a felettünk szárnyaló különféle eszközök pilótái. Mindennek a ránk vonatkozó hatásáról pár szóban megpróbálok beszámolni, de ezt igazán át kell élni. A hölgyek égnek álló hajjal, testhez szorított felső ruházatban, és ha tisztességüket meg akarják tartani csak nadrágban közlekedhettek a rácsokon. A kisebbik fiam fejéről a sapkát a huzat egy pillanat alatt lerepítette, melyet egy alattunk a mászást éppen befejező honfitársunk kapott el, és juttatott hozzánk vissza. A fényképezőgépek nyakszíja a fejünk felett lobogott,
és az esetleg nedves ruháink garantáltan percek alatt megszáradtak. Tényleg nagy élmény volt! Mindenkinek javaslom kipróbálni, akinek nincs tériszonya. A kilátót magunk mögött hagyva, a fennsík szép erdejébe vetettük magunkat. Egy turistaúton a Rundwanderweg 2-es
útvonalán haladtunk a Hochkogelhaus-ig ahol egy csodás panorámájú teraszon, elfogyasztottunk egy meleg ételt. Innen az eredeti terv szerint, az étterem mellet levezető sziklás úton visszasétáltunk volna Maiersdorfba, de amíg a mosdót meg- látogattam a csapat megszavazta, hogy tovább folytatjuk utunkat a Rundwanderweg 3-as útvonalán. (A
Rundwanderweg-ből három található a Hohe Wandon. Ezek mindegyike körút, ahogy a nevük is mutatja, és mindhárom összeér. Így elég nagy erdei sétákat tehetünk.) Több órás séta után értük el a Hubertus házat, melytől két út is vezetett lefelé. Az egyik Maiersdorfba, a másik a szomszédos Zweiersdorfba vezetett, és mivel az utóbbi volt a rövidebb ezt választottuk. A faluba leérve már kellőképpen fáradtak voltunk, és még több kilométer autóút állt előttünk, melynek megtételétől Walter kedvessége szabadított meg bennünket. Ugyanis két fordulóval visszaszállított minket a házuknál parkoló autóinkhoz. Én ezt a második napi 12 km után igazán nem bántam. Ahogy felérünk, az út kétfelé ágazik el, ha jobbra megyünk, akkor eljuthatunk a Felsenpad nevű kilátóhoz, ha balra, akkor a vadasparkhoz, ill. a Skywalk-hoz.

Jelentkezni lehet:
Kovácsné Marcsi - kovacs1951@freemail.hu
Infó vonal: 06-20/334-5146

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 08:00, szombat | Helyi

Mozogj sokat, érezd jól magad

„Mozogj sokat, érezd jól magad” mottóval szervezte meg az MDSZ a Diákolimpia Junior Fesztivált 2024. április 17-én a Kész Aréna Sportcsarnokban az I. és II. korcsoportos gyerekeknek.

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.