Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Augusztus 09. 14:57, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Tovább borzolja a kedélyeket az egyházi kárpótlás Csehországban

Tovább borzolja a kedélyeket az egyházi kárpótlás Csehországban

Tovább borzolja a kedélyeket a rendszerváltás után két évtizeddel is rendezetlen egyházi kárpótlás témája Csehországban. Az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) és a sajtó egy részének egyházi kárpótlást ellenző folytatódó kampányát csütörtökön élesen bírálta a cseh egyházak ökumenikus tanácsa.

A kormány és az egyházak tavaly nyári megállapodása alapján kidolgozott egyházi kárpótlási törvényt július közepén fogadta el a parlament alsóháza, de várható, hogy a felsőház, a szenátus elutasítja azt.
Ezt valószínűsíti, hogy a rendkívül vitatott jogszabályt szerdán és csütörtökön a szenátus illetékes bizottságai egyaránt elutasították, s nem javasolták elfogadásra. A szenátus várhatóan a jövő héten tűzi napirendre a témát, s ha elutasítják - ami a kárpótlást ellenző szociáldemokrata többség miatt több mint valószínű - az szeptemberben újra az alsóház elé kerül.
Miután októberben részleges szenátusi és regionális önkormányzati választásokat tartanak Csehországban, az egyházi kárpótlás témájának szeptemberi újranyitása a választási kampány idején jól jön az ellenzéknek. Egy korábbi felmérés szerint ugyanis az egyházak kárpótlását a csehek több mint kétharmada elutasítja. Ennélfogva az egyházi kárpótlás témája a választási kampányban szavazókat és politikai pontokat hozhat a baloldalnak.
A cseh kulturális és közélet mintegy háromtucatnyi képviselője ezért a csütörtöki prágai lapok szerint felhívással fordult a politikai pártokhoz, hogy a témát ne tegyék a választási kampány részévé. A felhívást olyan személyiségek írták alá, mint Dagmar Havlová, Václav Havel egykori cseh államfő felesége, neves cseh színésznő, Václav Hudecek hegedűvirtuóz, vagy Nadezda Kavalírová, a Politikai Foglyok Konföderációjának elnöke.
Neves cseh művészek egy másik csoportja - élén Lenka Procházková íróval, egykori ellenzékivel - ugyanakkor néhány civil szervezet segítségével annak érdekében kampányol, hogy az egyházak már semmit se kapjanak vissza. Szerintük már az is sok, amit az 1989-es rendszerváltás után eddig visszakaptak.
A cseh egyházak ökumenikus tanácsának állásfoglalása szerint a szociáldemokraták és a civilek kampánya az egyházi kárpótlás ellen demagóg és egyházellenes hangulatot szít Csehországban.
"A szociáldemokrata propaganda a két egykori totalitárius rendszer szókészletével támad, s az emlékezők megerősíthetik, hogy nincs messze a Harmadik Birodalom antiszemita és egyházellenes plakátjaitól, amelyeket a gottwaldi ideológusok vörösre festettek" - áll a nyilatkozatban.
A CSSD azonnal reagált, s azt állította: a nyilatkozat bizonyíték arra, hogy éppen az egyház használja az egykori diktatúrák szótárát. A párt soknak tartja a kárpótlás összegét, s új tárgyalásokat javasol.
A Petr Necas vezette kormány és az országban működő 17 egyház képviselői tavaly nyáron egyeztek meg abban, hogy az egyházak visszakapják a szocialista rendszer idején államosított egykori vagyonuk 56 százalékát - erdőket, termőföldeket, halastavakat, épületeket -, amelynek becsült mai értéke 75 milliárd korona, azaz több mint 750 milliárd forint. A fennmaradó részért az állam 59 milliárd koronát fizet ki kárpótlásként 2030-ig. Az inflációt is figyelembe véve a végösszeg várhatóan 78,9 milliárd és 96,24 milliárd korona között lesz - állítják a felek. 2030-tól viszont megszűnne az egyházak állami támogatása, ami évente több milliárd koronára rúg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt