Városlista
2018. április 25, szerda - Márk

Hírek

2017. November 27. 17:13, hétfő | Helyi
Forrás: hirado.hu

Több százezer vadlúd érkezett Magyarországra

Több százezer vadlúd érkezett Magyarországra

A madarak az északi zord idő elől húzódnak a Kárpát medencébe, és itt vészelik át a telet –

Tatán idén is madarászok segítségével lehet megfigyelni őket.

Több ezres csapatokban szálltak le az itt telelő vadludak a Tatai tó leeresztett medrébe. A város minden évben Vadlúdsokadalommal ünnepli a madarak érkezését – a parton speciális távcsövek és a madarászok segítségével bárki megismerkedhetett a különböző fajokkal.

A vándormadarak többsége akár 7000 kilométert is megtesz, hogy a Kárpát medencében élelmet és menedéket leljen minden esztendőben. Jellemzően a nagy tömeget alkotó lúdfajok, így például a nagy lilik az Közép Szibériából vagy Nyugat Szibériából a Tajmir félsziget és attól nyugatra eső területekről érkezik – mondta el Csonka Péter főszervező.

Gyűrűzés és solymászbemutató

A természetvédelmi szakemberek mindennapi munkájuk egy részét is megmutatták a rendezvényen: a madárgyűrűzés mellett, a lovas solymászbemutatót is több százan figyelték a partról. A rendezvénnyel arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogyan óvható meg ez az Európában is egyedülálló természeti jelenség.

Nagyon nehéz lenne Tatai Vadlúdsokadalmat szervezni ludak nélkül, és ahhoz, hogy a ludak ide jöjjenek az kell, hogy például az emberek ne menjenek be a tómederbe, biztosítva legyen számukra a nyugalom, tehát alapvetően közvetlen természetvédelmi haszna is van – nyilatkozta Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője.

Ezek érdekelhetnek még

2018. Április 25. 14:59, szerda | Helyi

Helikopterről is figyelték a szabálytalankodókat

Motoros rendőrök és szolgálati helikopter bevonásával folytatta a fokozott ellenőrzést a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság az M5-ös autópályán.

2018. Április 25. 09:26, szerda | Helyi

Kiváló lovászokat nevel a Mezgé

Két félegyházán tanuló diáklány is dobogós helyen végzett a városunkban megrendezett Lovász Szakma Kiváló Tanulója országos versenyen.

2018. Április 25. 08:38, szerda | Helyi

A drogozás után kifosztotta öntudatlan ismerősét a félegyházi férfi

Vádat emeltek egy 23 éves kiskunfélegyházi férfivel szemben, aki dizájner drogot fogyasztott egy fiatalkorú ismerősével, majd mikor az iskolás fiú félig öntudatlan állapotba került, kifosztotta és magára hagyta.

2018. Április 25. 08:33, szerda | Helyi

Átvette megbízólevelét Lezsák Sándor

Lezsák Sándor országgyűlési képviselőnek ismét bizalmat szavaztak a 4. számú választókerületben, Bács-Kiskun megyében.