Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2017. November 27. 17:13, hétfő | Helyi
Forrás: hirado.hu

Több százezer vadlúd érkezett Magyarországra

Több százezer vadlúd érkezett Magyarországra

A madarak az északi zord idő elől húzódnak a Kárpát medencébe, és itt vészelik át a telet –

Tatán idén is madarászok segítségével lehet megfigyelni őket.

Több ezres csapatokban szálltak le az itt telelő vadludak a Tatai tó leeresztett medrébe. A város minden évben Vadlúdsokadalommal ünnepli a madarak érkezését – a parton speciális távcsövek és a madarászok segítségével bárki megismerkedhetett a különböző fajokkal.

A vándormadarak többsége akár 7000 kilométert is megtesz, hogy a Kárpát medencében élelmet és menedéket leljen minden esztendőben. Jellemzően a nagy tömeget alkotó lúdfajok, így például a nagy lilik az Közép Szibériából vagy Nyugat Szibériából a Tajmir félsziget és attól nyugatra eső területekről érkezik – mondta el Csonka Péter főszervező.

Gyűrűzés és solymászbemutató

A természetvédelmi szakemberek mindennapi munkájuk egy részét is megmutatták a rendezvényen: a madárgyűrűzés mellett, a lovas solymászbemutatót is több százan figyelték a partról. A rendezvénnyel arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogyan óvható meg ez az Európában is egyedülálló természeti jelenség.

Nagyon nehéz lenne Tatai Vadlúdsokadalmat szervezni ludak nélkül, és ahhoz, hogy a ludak ide jöjjenek az kell, hogy például az emberek ne menjenek be a tómederbe, biztosítva legyen számukra a nyugalom, tehát alapvetően közvetlen természetvédelmi haszna is van – nyilatkozta Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 14:46, hétfő | Helyi

Ma van a Föld Napja

2024-ben újra fókuszban a műanyagok a 34. magyar és az 54. világméretű Föld napján.

2024. Április 22. 14:17, hétfő | Helyi

Sokat árthat a jószándék is!

Ne vigyék haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 22. 14:08, hétfő | Helyi

Családi délelőttöt tartottak a könyvtárban

A Föld napja alkalmából családi délelőttre invitálták az érdeklődőket a Petőfi Sándor Városi Könyvtárba.

2024. Április 22. 13:49, hétfő | Helyi

Batthyánys harcművészek

Muay Thai házibajnokságot rendeztek Kiskunfélegyházán.