Városlista
2018. július 18, szerda - Frigyes

Hírek

2017. November 27. 17:13, hétfő | Helyi
Forrás: hirado.hu

Több százezer vadlúd érkezett Magyarországra

Több százezer vadlúd érkezett Magyarországra

A madarak az északi zord idő elől húzódnak a Kárpát medencébe, és itt vészelik át a telet –

Tatán idén is madarászok segítségével lehet megfigyelni őket.

Több ezres csapatokban szálltak le az itt telelő vadludak a Tatai tó leeresztett medrébe. A város minden évben Vadlúdsokadalommal ünnepli a madarak érkezését – a parton speciális távcsövek és a madarászok segítségével bárki megismerkedhetett a különböző fajokkal.

A vándormadarak többsége akár 7000 kilométert is megtesz, hogy a Kárpát medencében élelmet és menedéket leljen minden esztendőben. Jellemzően a nagy tömeget alkotó lúdfajok, így például a nagy lilik az Közép Szibériából vagy Nyugat Szibériából a Tajmir félsziget és attól nyugatra eső területekről érkezik – mondta el Csonka Péter főszervező.

Gyűrűzés és solymászbemutató

A természetvédelmi szakemberek mindennapi munkájuk egy részét is megmutatták a rendezvényen: a madárgyűrűzés mellett, a lovas solymászbemutatót is több százan figyelték a partról. A rendezvénnyel arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogyan óvható meg ez az Európában is egyedülálló természeti jelenség.

Nagyon nehéz lenne Tatai Vadlúdsokadalmat szervezni ludak nélkül, és ahhoz, hogy a ludak ide jöjjenek az kell, hogy például az emberek ne menjenek be a tómederbe, biztosítva legyen számukra a nyugalom, tehát alapvetően közvetlen természetvédelmi haszna is van – nyilatkozta Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője.

Ezek érdekelhetnek még

2018. Július 17. 17:08, kedd | Helyi

Utoljára még kiszínezték a főteret

A Holló László Képzőművész Kör felhívására korosztálytól függetlenül érkeztek kreatív aszfaltfestők és laikus alkotók egyaránt.

2018. Július 17. 14:33, kedd | Helyi

Tájékoztatót tartanak a piaci árusítás szabályairól

A tájékoztatón a Béke téri piacon július 20-án, pénteken 10 órától vehetnek részt az érdekeltek.

2018. Július 17. 13:01, kedd | Helyi

Indul az őzek párzási időszaka

Nemcsak azokon a helyeken lehet a közutakon a felbukkanásukra számítani, ahol ki van helyezve a vadveszélyt jelző tábla, hanem máshol is.

2018. Július 17. 12:24, kedd | Helyi

Újabb támogatást nyert el Bács-Kiskun megye 77 települése

A meglévő és új közösségek fejlesztése, a helyi identitás erősítése térségünkben is kiemelt feladat...