Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. Augusztus 15. 15:17, szerda | Helyi
Forrás: Félegyházi Közlöny

Több mint 300 km-t tekertek őseink útján

Több mint 300 km-t tekertek őseink útján

Kiskunfélegyháza újra településének 275. évfordulójára emlékezve szervezte meg kerékpáros túráját a kiskunfélegyházi Kiskun Múzeum, valamint a Kiskun Múzeum Baráti Köre Egyesület az újratelepítő ősök emlékére

A túra célpontja Jászfényszaru volt, amely település 1743-ban a legjobban kivette részét Félegyháza puszta benépesítésében és a falu építésében. Célja, hogy bejárja azt az utat, amelyet egykoron az újratelepítő ősök 1743 tavaszán, kora nyarán megtettek.

A túra szervezői felkérték a jászfényszarui kerékpárosokat, hogy csatlakozzanak a rendezvényhez oly módon, hogy augusztus 10-én pénteken jöjjenek el Félegyházára, ahol vacsorával és szállással várják őket, hogy szombaton reggel együtt tegyék meg a mintegty 150 km-es távolságot.

A mai világban talán a kerékpár az egyik olyan eszköz, amivel egy emléktúrát úgy lehet megtenni, hogy egy nagyon kicsit átérezzük azt a távolságot, amit ők szekérrel, lóháton, gyalog az állataikat terelve megtettek.
Ugyanakkor a résztvevőknek sport, és mint leendő partnervárosok közti kapcsolat egyik igen erős szála lehet. A túra és az ahhoz csatlakozó programok lehetőséget biztosítottak arra, hogy a résztvevők jobban megismerjék egymást, alapot adva, hogy a jövőben több közös kerékpáros rendezvényt szervezzenek.

A túra útvonala:
Kiskunfélegyháza – Templomhalom (Kiskunfélegyháza) – Tiszaalpár – Tiszakécske – Kőröstetétlen – Abony – Tápiószele – Nagykáta – Tóalmás – Jászfényszaru.

A félegyházi kerékpárosok a vasárnapot Jászfényszaruban töltötték, ahol ismerkedtek a várossal annak múltjával, történelmi és kulturális értékeivel. A túra szervezői és résztvevői köszönetüket fejezik ki
Győriné dr. Czeglédi Márta polgármester asszonynak, Jászfényszaru önkormányzatának, intézményeinek, civil szervezeteinek és magánszemélyeinek azért a segítségért, amit a sikeres túrához nyújtottak.

Fotó: Kiskun Múzeum és Kovács Gyula Facebook-oldala

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 08:13, péntek | Helyi

Elmarad a Szivárvány Majális

A Szivárvány Személyes Gondoskodást Nyújtó Intézmény vezetősége tájékoztatja a tisztelt lakosságot, hogy az idei, 2024-es Szivárvány Majális technikai okok miatt elmarad.

2024. Április 19. 07:17, péntek | Helyi

Bronzérem a tájékozódási túraversenyen

2024. április 13-án Pirtón rendezte meg a Rezét SE tájékozódási túraversenyét.

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit