Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. Július 11. 18:40, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Tiltakozás a Közgépnél - A Közgép székhelyénél demonstrált az LMP, a résztvevőket előállították - ÖSSZEFOGLALÓ

Tiltakozás a Közgépnél - A Közgép székhelyénél demonstrált az LMP, a résztvevőket előállították - ÖSSZEFOGLALÓ

Az LMP több országgyűlési képviselője és körülbelül két tucat aktivistája hatolt be a Közgép Zrt. budapesti, XXIII. kerületi központjába szerda délelőtt. A bejárati sorompónál ülő, magukat egymáshoz láncoló demonstrálókat kora délután rendőrök vitték el, jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség szabálysértésének gyanúja miatt. A vállalat jogi képviselője közölte, feljelentést tesz a tüntetők ellen, a Fidesz szóvivője pedig nyilvánvaló politikai támadásnak nevezte az LMP szerdai akcióját.

Jávor Benedek frakcióvezető, az MTI-nek elmondta, akciójukkal arra akarták felhívni a figyelmet, hogy "ma egy szűk oligarchacsoport irányítja az országot, Simicska Lajos tulajdonos és Nyerges Zsolt elnök pedig átvette az irányítást a gazdasági élet felett".
A párt parlamenti képviselői közül Jávor Benedek mellett Karácsony Gergely, Szabó Rebeka, Dorosz Dávid, Vágó Gábor, Szél Bernadett, Szilágyi László, Kukorelly Endre és Scheiring Gábor vett részt a demonstrációban. A cég bejáratánál két-két aktivista "Itt tűnik el a pénzed!", illetve "Nem leszünk Simicska-gyarmat!" feliratú transzparensekkel állt.
Az LMP-sek nem zárták el a közlekedés elől a bejáratot, az autók is közlekedhettek.
A helyszínre érkező rendőrök délelőtt először még csak igazoltatták, majd a kora délutáni órákban elő is állították a tiltakozó LMP-s képviselőket és aktivistákat. A rendőrség szerint "jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség szabálysértésének gyanújával" állították elő összesen 26 embert a XX.-XXIII. kerületi rendőrkapitányságra. A BRFK közölte, a vállalat vezetése a kerületi jegyzőtől birtokvédelmet kért, amelyet meg is kaptak. Ezt követően előbb a cég biztonsági szolgálata, majd a rendőrség szólította fel a demonstrálókat a távozásra.
Futó Barnabás, a Közgép jogi képviselője a társaság központja előtt újságíróknak kijelentette: feljelentést tesznek a demonstráló LMP-sek ellen, véleményük szerint ugyanis megvalósult a közérdekű üzem működésének megzavarása, a személyi szabadság megsértése és a magánlaksértés is. Schiffer András, az LMP-frakció tagja erre válaszolva az MTI-nek elmondta: a Közgép nem közérdekű üzem, így sem bűncselekmény, sem szabálysértés nem történt.
Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője nyilvánvaló politikai támadásnak nevezte az LMP szerdai akcióját. Elszomorító, hogy az LMP-sek a magyar érdekek védelme helyett leláncolják magukat egy magyar cég bejáratához, akadályozva annak működését - mondta. Magyarországon a külföldi cégek még mindig lényegesen nagyobb arányban nyerik a közbeszerzéseket, mint a magyar vállalatok, holott jogos igény, hogy ez az arány megváltozzon, és az állami megbízásokat olyan cégek nyerjék, amelyek Magyarországon foglalkoztatnak, itt adóznak, és a nyereségüket is itt használják fel - fejtette ki a kormánypárti politikus, hozzátéve: az LMP olyan gazdasági érdekcsoportok zsebében van, amelyek az utóbbi időben visszaszorultak.
Schiffer András reakciójában aláhúzta, az emberek többsége torkig van a "kartellpártokkal" és a mögöttük lévő érdekcsoportokkal, így szerintük Selmeczi Gabriella szavai csak szemfényvesztésként értékelhetők.
Délelőtt Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke is a témában tartott sajtótájékoztatót, amelyen azt mondta, a Közgép jelentőségét a kormány állításával szemben nem a cég magyarsága, hanem az adja, hogy "végső soron a tulajdonosa Simicska Lajos, a Fidesz volt pártpénztárnoka". Az ellenzéki politikus általa bizonyító erejűnek mondott adatokkal mutatta be, hogy Simicska Lajos és felesége legalább 60 százalékban tulajdonolja a Közgépet, amely tavaly 3 milliárd forintos osztalékot fizetett. Hangsúlyozta: "most már nem csak sejtés, hanem bizonyíték van arra, hogy működik Magyarországon az Orbán Rt., (...) egy állami és gazdasági hatalmat egyesítő részvénytársaság."
A Fidesz szóvivője erre válaszoló közleményében kiemelte: kormányzásuk alatt csak átlátható tulajdonosi szerkezetű cégek juthatnak állami megrendeléshez. Csak Molnár Csaba és barátai számára jelenthet meglepetést, hogy egy magyar tulajdonú cég Magyarországon és nem egy offshore helyszínen fizet osztalékot - fogalmazott Selmeczi Gabriella.

Címkék: Pártok-LMP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő