Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Július 05. 14:27, csütörtök | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti

Terrorgyanú miatt őrizetben vettek hat embert Londonban

Terrorgyanú miatt őrizetben vettek hat embert Londonban

Terrorcselekmények előkészítésének gyanújával őrizetbe vettek hat embert csütörtökön Londonban. Birmingham közelében pedig fegyveres rendőrök menekítették ki egy autóbusz utasait, miután bejelentés érkezett az egyik utas "gyanús viselkedéséről".

A nagyszabású londoni akcióban a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának fegyveres egységei vettek részt. A gyanúsítottakat - akik közül a legfiatalabb 18, a legidősebb 29 éves - kelet-, illetve nyugat-londoni helyszíneken fogták el.
Egy esetben a Scotland Yard rendőrei elektromos sokkoló eszközt vetettek be, de a rendőrségi közlemény szerint az érintett őrizetes nem szorult orvosi ellátásra.
A rendőrség közölte azt is, hogy az őrizetbe vételek nyomán összesen nyolc londoni lakásban és egy üzlethelyiségben kezdődött házkutatás a 2000-ben kelt terrorizmusellenes törvény alapján.
Az akció kiterjedtségét jelzi, hogy az érintett ingatlanok London nyugati, északi és keleti negyedeiben vannak.
A Scotland Yard hangsúlyozta csütörtöki közleményében, hogy a rendőrségi rajtaütés nincs kapcsolatban a három hét múlva kezdődő londoni olimpiai játékokkal.
A brit elhárítás (MI5) igazgatója minapi beszédében mindazonáltal kijelentette, hogy "vonzó célpontot" kínálhat a terroristáknak a július 27-én kezdődő londoni olimpia. Jonathan Evans a londoni City polgármesterének hivatalában - Mansion House - tartott június végi előadásában "kétségtelennek" nevezte, hogy egyes terrorhálózatok "fontolóra vették" támadások elkövetését az olimpiai játékok alatt. Hozzátette ugyanakkor, hogy a biztonsági előkészületek már javában zajlanak, és az olimpia "nem lesz könnyű célpont".
Csütörtökön komoly biztonsági művelet zajlott Londontól északra, az egyik legforgalmasabb brit autópályán is, ahol felfegyverzett rendőri egységek evakuálták egy távolsági autóbusz utasait, miután hívás érkezett a helyi rendőrséghez, hogy az egyik utas "gyanúsan viselkedik".
A busz 48 utassal Prestonból tartott Londonba az M6-os autópályán, amikor az utasok jelezték a sofőrnek, hogy egyik utastársuk valamilyen folyadékot önt egy tartályba, amely ezután füstölni kezdett.
Az autóbusz, amely Birmingham közelében járt, lehúzódott a leállósávba, és a hatóságok az autópályát mindkét irányban lezárták. A helyszínre hatalmas erőkkel vonult ki a rendőrség és a tűzoltóság, nem sokkal később pedig a brit hadsereg vegyvédelmi ruhába öltözött szakértői is megjelentek, akik megkezdték a jármű átvizsgálását.
Csütörtökön kora délutánig nem hangzott el hivatalos tájékoztatás arról, hogy pontosan mi történt, és arról sem, hogy őrizetbe vettek-e bárkit.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.