Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2017. Június 18. 12:00, vasárnap | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Természetes segítség, ha leégünk

Természetes segítség, ha leégünk

A napfénynek számos kedvező élettani hatása van. A napsugárzás azonban képes különféle egészségi problémákat is okozni.

Ezek közül a legközönségesebb a leégés, amelyre a természet is ad enyhülést eredményező megoldást.

Az enyhébb napégés kezelésére számos növényi készítményt is használhatunk. Igen népszerűek a százlevelű rózsa alkoholos kivonatát tartalmazó készítmények, amelyek gyulladáscsökkentő és hűsítő hatásúak. A spray formájában alkalmazott kivonat a bőrön védőréteget képezve megakadályozza a kiszáradását. Az antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású kamilla szintén hatásosan alkalmazható különböző eredetű bőrgyulladások kezelésére.

A kamillavirágzat forrázata lemosóként vagy fürdőadalékként is felhasználható. A körömvirágot régóta használják a népi gyógyászatban külsőleg sebgyógyításra és bőrgyulladások kezelésére. A körömvirágból házilag is készíthető forrázat, kivonatának alkalmazása külsőleg pedig elsősorban enyhe bőrgyulladások, napégés, valamint kisebb sérülések, lassan gyógyuló sebek esetén ajánlott. Fontos tudni, hogy a fészkes virágzatúak, így a kamilla és a körömvirág is okozhatnak allergiát.

Az orvosi aloé leveliből préselt poliszacharid tartalmú gél bőrgyógyászati felhasználása igen pozitív hatású, amellyel jól kezelhetőek az enyhébb bőrsérülések és a kisebb kiterjedésű égési sérülések. A lándzsás útifű friss levét és présnedvét is felhasználják bőrgyulladások kezelésére. Gyulladt bőrfelület kezelésére alkalmas borogatást készíthetünk a nagylevelű csodamogyoróból is. Egyes források különböző cserzőanyag-tartalmú növényeket (például tölgyfa, kígyólevelű keserűfű) is ajánlanak napégés kezelésére, ezek hatásossága azonban nem megfelelően bizonyított.

Néhány növény kivonata véd a napsugárzás káros hatásaitól. A külsőleg alkalmazott őszi vérfű kivonat csökkenti az UVB sugárzás azonnali és egy nappal későbbi hatásainak egy részét (erősíti a bőr elaszticitását, gátolja a ráncképződést). A kendermagolaj is védi a bőrt az UVA és az UVB sugárzástól. Az olajban található linolénsav, A- és E-vitamin kiválóan átjut a bőrön keresztül, ezért külsőleges alkalmazása elősegíti a sebgyógyulást, és javítja a bőr állapotát. De azért jó emlékezni rá, hogy ezek nem napozó készítmények.

Címkék: leégés, természetes

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.