Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2013. December 07. 09:12, szombat | Belföld
Forrás: -szerk.-

Téli autóvezetési aranyszabályok

Téli autóvezetési aranyszabályok

Nyakunkon a tél és a síkos utak elbizonytalanítanak minket az autóvezetésben. Magabiztos téli sofőrök lehetünk, ha az alábbi pár aranyszabályt betartjuk.

Nyakunkon a tél és a síkos utak elbizonytalanítanak minket az autóvezetésben. Magabiztos téli sofőrök lehetünk, ha az alábbi pár aranyszabályt betartjuk.

Gumicsere
Nyári, kopott gumikkal soha ne induljunk el, ha havasak az utak! Ez a legfontosabb szabály télen.

„Spájzoljunk” be az autóba
Először is töltsük fel az autót fagyállóval. Ezután a legfontosabb dolgunk, hogy tegyünk bele kisseprűt, lapátot, jégkaparót. Mindig legyen friss ivóvíz, csoki vagy keksz, takaró, zseblámpa, telefontöltő, vontatókötél, kesztyű, és legalább félig legyen mindig a tank. Soha nem tudhatjuk, mikor kerülünk a hó fogságába.

Takarítsuk le az autót!
Ne csak a szélvédőn kaparjunk magunknak egy lyukat, hogy éppen csak kilássunk. Indítsuk be a motort, hogy az utastér páramentes legyen, közben pedig alaposan söpörjük le a havat az autó tetejéről, az összes szélvédőről és a motorháztetőről is!

Váltócipő
A magas sarkú cipők nem alkalmasak autóvezetésre, de sajnos erre már csak későn jövünk rá. Mindig legyen az autóban egy lapos sarkú váltócipő. Ne csak az autóról, de a cipőnk talpáról is kaparjuk le a havat egy kisseprűvel, amikor beszállunk az autóba, ugyanis ellenkező esetben könnyen lecsúszik a pedálról a lábunk.

Ülésbeállítás
Sokan nem is gondolnák, hogy milyen nagy jelentősége van a jól beállított ülésnek. A legkisebb veszélyhelyzetben is teljesen máshogy reagál a testünk, így az autó is, ha rosszul állítjuk be az ülést.
Ülésmagasság: A lehető legmagasabban üljünk (de azért 3-4 ujjnyi hely legyen a tetőkárpit és a fejünk között.)

Távolság:
Az ülést úgy kell beállítani, hogy ha teljesen benyomjuk a kuplungot, akkor is kissé hajlítva legyen a térdünk. Ellenkező esetben, még ha 30 km/órás sebességgel ütközünk bele valamibe, akkor is eltörik a térdünk.

Háttámla:
Dőljünk hátra, nyújtsuk ki a karunkat előre. A csuklónknak a kormány tetejével egy vonalban kell lenni.

Kormánymagasság:
Olyan magasságra állítsuk a kormányt, hogy lássuk a műszerfalat, de ne érjen a térdünk a kormányhoz.
Fejtámla: A koponyánk közepénél legyen.

Biztonsági öv:
Ha állítható a magassága akkor ne a nyakunkon legyen. De a legfontosabb, hogy mindig legyen bekötve!

Helyes kormányfogás:
Korábban úgy tanították, hogy a 10 és 2 óránál legyen a kezünk, ám ma már ez nem helytálló. A legideálisabb, ha 9 és 3 óránál van a kezünk és a hüvelykujjunk legyen a kormányra támasztva.

Gyakoroljunk!
A legjobb, ha elmegyünk egy vezetéstechnikai pályára, ahol szakemberek segítségével készülhetünk fel a téli vezetésre. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor keressünk egy forgalommentes helyet és próbáljunk elindulni, megállni, akadályt kikerülni és vészfékezni.

Nagyobb követési távolság
Mindenképpen hagyjunk nagyobb követési távolságot, mint nyáron. Ha hirtelen kell megállítanunk az autót, akkor ugyanazt kell tennünk mint száraz úton. Azonnal tapossunk a fékre, közben nyomjuk ki a kuplungot. Az autó csúszni fog, de még mindig így van a legnagyobb esély arra, hogy időben megálljunk. A fék pumpálását felejtsük el, azzal nem érünk el semmit!

Hólánc használata
Bizonyos országokban a hólánc használata kötelező télen, át sem engednek a határon annak hiányában. A felrakása azonban korántsem egyszerű, ezért mindenképpen kérjük meg az eladót, hogy mutassa meg, hogyan kell.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére