Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Augusztus 09. 05:00, csütörtök | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Tejallergia: havi 40 ezer plusz kiadás

Tejallergia: havi 40 ezer plusz kiadás

A súlyos tehéntejfehérje allergiás gyermekek egy és hat éves koruk között tej és tejtermékek helyett, csak aminosav alapú tápszerrel táplálhatók. A betegség hazánkban mintegy hatszáz gyermeket érint, ami egy-egy családnak havi 40 000 Ft pluszköltséget jelent, ugyanis az ilyen korú gyermekek aminosav alapú táplálása nem élvez állami támogatást.

Azok a gyermekek, akik egy éves koruk alatt aminosav alapú táplálásban részesültek, és 1 éves korukra sem gyógyultak meg a súlyos tejallergiából, továbbra is csak aminosav alapú tápszerrel etethetők. Ezek a készítmények ugyanis semmilyen tehéntejfehérje származékot nem tartalmaznak, tehát nem jelentenek veszélyt a gyerekre, ugyanakkor aminosav-, zsír-, szénhidrát-, vitamin- és ásványi anyagtartalmuk biztosítja a gyermek egészséges fejlődését.

Egyéves kor betöltését követően a kisgyermekek intenzív testi fejlődése tovább folytatódik (testi szöveteinek mennyisége közel megduplázódik), valamint az idegrendszerük is tovább érik. Ha ebben az időszakban nem kapják meg a szükséges minőségű táplálékot, az kihatással lehet az egészségi állapotukra és szellemi fejlődésükre is. A Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium által megfogalmazott táplálási irányelvek szerint (2011. szeptember) még az egészséges kisgyermekeknek is nagyon nehéz olyan étrendet összeállítani, amely a különböző tápanyagokból, vitaminokból és ásványi anyagokból pontosan annyit tartalmaznak, amennyi a szükségletüknek megfelelő. Pedig ha túlzottan sok, vagy kevés jut az egyes tápanyagokból az étrendbe, az rövid és hosszú távon is veszélyezteti az egészséget. Mivel a kisgyermekek táplálkozásában központi helyet foglalnak el a tej és tejtermékek, azoknak a teljes mellőzése az étrendből súlyos tápanyaghiányt okozhat, veszélyeztetve egészséges fejlődésüket. A tejtermékekben lévő összes tápanyag hiányát nem lehet egyetlen hagyományos élelmiszerrel sem teljes mértékben pótolni. Ezért van szükség az allergiás kisgyermekeknek olyan speciális tápszerre, amely még nyomokban sem tartalmazza az allergiát kiváltó fehérjét, de az összes tápanyagot igen, amelyre ennek a korosztálynak nélkülözhetetlen szüksége van a harmonikus fejlődéshez.

Az egy éves korig adható aminosav alapú csecsemőtápszerek 90 százalékos támogatást élveznek, ezért megvásárlásuk nem jelenthet különösebb gondot a szülőknek. Azoknak a családoknak a helyzete azonban nagyon nehéz, ahol a tehéntej allergiás gyermek elmúlt 1 éves és csak aminosav alapú tápszerrel táplálható. Ezek a tápszerek nem élveznek támogatást, ezért egy-egy családnak havi 40 000 Ft-os kiadást jelent a megvásárlásuk. Ez az összeg 15 000 Ft-tal magasabb, mint a jelenlegi GYES, ami 25 650 Ft.

„A probléma ma Magyarországon hozzávetőlegesen hatszáz gyermeket érint, a megfelelő fejlődésükhöz szükséges táplálás anyagi támogatása azonban nem megoldott. A gyermekek egy éves kor feletti aminosav alapú tápszerrel való táplálását nem támogatja a társadalombiztosítás, ezért ezekben az esetekben méltányossági engedélyt kérhetnek a szülők az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól. A támogatás bevezetése érdekében már mi is tettünk lépéseket, de eddig még nem kaptuk meg az állami finanszírozást a tápszerre vonatkozóan” – mondta Molnár Andrea, a Nutricia, Advanced Medical Nutrition szakembere.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.