Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Március 30. 12:00, szombat | Helyi
Forrás: penzcentrum.hu

Te mennyit nyomkodod?

Te mennyit nyomkodod?

Aki sokat nyomkodja a telefonját, az nem csak az idejét pazarolja el, de az saját egészségét is kockára teszi, arról nem is beszélve, hogy képtelen lesz féken tartani költéseit.

Olyan korban élünk, amelyben a közösségi oldalak uralják az életünket, és egy pillanatra sem vagyunk hajlandóak szem elől téveszteni a virtuális teret. Sok felhasználó kerül világszerte depresszió közeli állapotba csak azért, mert nem kap elegendő pozitív visszajelzést, lájkot.

Szakértők már nevet is adtak a betegségnek, mely a túl sok képernyő előtt eltöltött idő következtében alakul ki: DFRAG (Digitális Fragmentáció szindróma). "Világszerte többszáz millió ember szenved ettől az újfajta digitális fertőzöttségtől" - mondta el Dr. Imran Rashid Dánia egyik legnagyobb magánkórházának munkatársa a Daily Mailnek. Hatása rendkívül káros az egész szervezetre, sőt, még mentális bajokat is okozhat, egészen pontosan így:

Jelentőségteljes emberi kapcsolatok hiánya
Mióta részben a virtuális térben élünk, már szinte alig érünk egymáshoz, ezáltal csökken a szervezet oxitocin szintje. Ez a hormon felelős többek között a simaizmok működésének szabályozásáért.

Több stressz
A folyamatos kényszer, hogy csekkold a telefonodat, állandó stresszben tartja a szervezetet - ezt konkrét mérések be is bizonyították.

Rossz szülő leszel
A szülői képességek is romlanak annak, aki a közösségi média által gerjesztett folyamatos kényszerben él. Ha a kütyü útban van, a szülő sosem igazán egy hullámhosszra kerülni a gyermekével, és kevésbé képes észlelni annak szükségleteit. Arról nem is beszélve, hogy a gyerek eltanulja a szülő szokásait, hiszen ők nagyrésztnem azt csinálják, amit mondunk nekik, hanem azt, amit látnak tőlünk.

Alváshiány
A túl sok képernyő előtt töltött idő alváshiányhoz vezethet - ezt már egy 2019-es a Pittsburgi Egyetemen készült tanulmányból is kiderült. Ha túl gyakran jelentkezünk be az oldalakra, az sokkal több kárt okoz a kutatók szerint, mint ha hosszabb ideig görgetjük, de kevesebb alkalommal. A telefonból érkező kék fény pedig azt az üzenetet közvetíti agyunk számára, hogy még nappal van.

Az empátia teljes hiánya
Akik telefonfüggők, azok sokkal önzőbbek a való világban. Egy a Michigan egyetemen készült felmérésből kiderült, hogy az elmúlt 20 évben a középiskolások empátiáját mérő mutatószámok 40 százalékkal csökkentek. Dr. Rashid szerint az éppen kiveszőben lévő szemkontaktus az, ami képes (lenne) fejleszteni az emberi empátiát.

A kísértés
Aki túl sokat pötyög a telefonján, az egy idő után képtelen ellenállni a kísértésnek. Aki nem képes ugyanis nemet mondani a digitális világnak, annak az impulzusokat kontroláló képessége csökken le minimális szintre. Éppen ezért sokkal könnyebben rászoknak a dohányzásra, vagy éppen az egészségtelen étkezésre, de hosszú távú terveik sem nagyon vannak, ahogy a pénz is sokkal könnyebben kicsúszik a kezük közül, hiszen képtelenek kontrolálni költéseiket.

Lustaság
A folyamatos kütyünyomkodástól az agyad is ellustul, "feladja a harcot", már nem hoz döntéseket és mindig a könnyebbik utat választja. Hosszú idő az online térben kis dózisú dopamin termeléséhez vezet: ez a hormon felelős többek között a jutalom-érzésért.

Sokkal többet költesz
Biztos te is észrevetted már, hogy a privát Facebook oldalad személyre szóló hirdetésekkel van tele, olyan termékekkel, melyeket nagy valószínűséggel megveszel. Ezen kívül még sok egyéb trükk létezik, amit a nagy cégek vetnek be a felhasználók ellen, hogy felhívják a figyelmedet olyan árucikkekre, amire amúgy túl nagy szükséged nem lenne.

Címkék: függőség, telefon

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 13:59, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 19. 08:13, péntek | Helyi

Elmarad a Szivárvány Majális

A Szivárvány Személyes Gondoskodást Nyújtó Intézmény vezetősége tájékoztatja a tisztelt lakosságot, hogy az idei, 2024-es Szivárvány Majális technikai okok miatt elmarad.

2024. Április 19. 07:17, péntek | Helyi

Bronzérem a tájékozódási túraversenyen

2024. április 13-án Pirtón rendezte meg a Rezét SE tájékozódási túraversenyét.

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.