Városlista
2018. november 16, péntek - Ödön

Hírek

2012. Február 16. 07:54, csütörtök | Belföld
Forrás: Betegszoba.hu

Szippantsd fel a koffeint

Szippantsd fel a koffeint

A Harvard Egyetem egyik professzora új csodafegyvert fejlesztett ki fáradtság ellen.

Így könnyen lehet, hogy az általa feltalált rúzsméretű tubus, melyből egy pillanat alatt magunkba szippanthatjuk a szükséges koffeinmennyiséget, hamarosan lesöpri a porondról az olyan jól bevált élénkítő szereket, mint a kávé vagy a Red Bull.

Amint arról David Edwards orvosbiológiai mérnök professzor beszámolt, az AeroShot nevű találmány teljesen biztonságos és - szemben az energiaitalokban megtalálható taurinnal - semmilyen függőséget okozó anyagot nem tartalmaz. A szürke és sárga színű tubusok a 100 milligrammnyi koffeinpor mellett - ami egy nagy csésze kávénak felel meg - még B-vitamint is tartalmaznak.

Az Egyesült Államok demokrata szenátora, Charles Schumer azonban azt szeretné, ha az Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrzési Hivatal (FDA) kivizsgálná a terméket, mert véleménye szerint könnyen diszkódroggá válhat, amit a fiatalok addig isznak majd, amíg rosszul nem lesznek tőle. A szenátor aggodalmaira reagálva Edwards kifejtette, hogy az AeroShot csak 18 éven felülieknek lett szánva, és semmivel sem veszélyesebb a kávénál. Ugyanakkor megjegyezte, hogy annak idején a kávét is hasonló hisztéria fogadta, így nem meglepő, ha sokan most is kétkedve állnak az újdonsággal szemben.

Az AeroShot - amelyből egy tubus hat adagot tartalmaz - úgy működik, hogy használója annak por alakú tartalmát a szájába spricceli, ami szinte azonnal feloldóik. Dr. Lisa Ganjhu, a New York-i Luke’s-Roosevelt Kórház belgyógyász-gasztroenterológusa amiatt aggódik, hogy a koffein inhalálása közben a fogyasztók nem lesznek tudatában annak, mennyit is fogyasztanak belőle, szemben azzal, amikor szép lassan megisznak egy csésze kávét. Ugyanakkor a terméken szerepel a figyelmeztetés, hogy napi szinten háromnál több adagot senkinek nem ajánlanak.

A terméket először egyetemistákon tesztelték, fogadtatása pedig eléggé vegyes volt. Akadtak, akik azonnal megkedvelték, mások viszont úgy vélték, a reggeli forró kávé kortyolgatását semmi nem helyettesítheti. Az AeroShot gyártói úgy gondolják, termékük olyan helyzetekben lesz nélkülözhetetlen, amikor a folyadékfogyasztás nehézkes lenne, például kerékpározás, síelés, netán könyvtári tanulás közben.

Ezek érdekelhetnek még

2018. November 15. 18:11, csütörtök | Belföld

Már jönnek a mínuszok a hétvégén

A hétvégén is folytatódik a száraz idő, vasárnap estig nem várható csapadék. Emellett fokozatos lehűlésre kell készülni. A hét végére már 10 fok alatt alakulnak a maximumok

2018. November 15. 17:01, csütörtök | Belföld

Emberkereskedelemmel is gyanúsítják az ingatlancsalási ügy egyik szereplőjét

Emberkereskedelemmel is gyanúsítja a Budapesti Nyomozó Ügyészség annak az ingatlancsalási ügynek az egyik gyanúsítottját, amelyben tíz ember idős vagy szellemileg leépült embereket tévesztett meg

2018. November 15. 13:56, csütörtök | Belföld

A kaszás Badárral és az ivós Szőkével kampányol a rendőrség – VIDEÓ

Badár Sándorral és Szőke Andrással forgatott közlekedésbiztonsági videót a rendőrség.

2018. November 15. 12:02, csütörtök | Belföld

Véget értek az emelt szintű szóbeli érettségik, kezdődnek a középszintű vizsgák

Befejeződtek az emelt szintű szóbeli érettségik, hétfőtől elkezdődnek a középszintű vizsgák országszerte - közölte az Oktatási Hivatal csütörtökön az MTI-vel.