Városlista
2018. szeptember 26, szerda - Jusztina

Hírek

2012. Február 16. 07:54, csütörtök | Belföld
Forrás: Betegszoba.hu

Szippantsd fel a koffeint

Szippantsd fel a koffeint

A Harvard Egyetem egyik professzora új csodafegyvert fejlesztett ki fáradtság ellen.

Így könnyen lehet, hogy az általa feltalált rúzsméretű tubus, melyből egy pillanat alatt magunkba szippanthatjuk a szükséges koffeinmennyiséget, hamarosan lesöpri a porondról az olyan jól bevált élénkítő szereket, mint a kávé vagy a Red Bull.

Amint arról David Edwards orvosbiológiai mérnök professzor beszámolt, az AeroShot nevű találmány teljesen biztonságos és - szemben az energiaitalokban megtalálható taurinnal - semmilyen függőséget okozó anyagot nem tartalmaz. A szürke és sárga színű tubusok a 100 milligrammnyi koffeinpor mellett - ami egy nagy csésze kávénak felel meg - még B-vitamint is tartalmaznak.

Az Egyesült Államok demokrata szenátora, Charles Schumer azonban azt szeretné, ha az Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrzési Hivatal (FDA) kivizsgálná a terméket, mert véleménye szerint könnyen diszkódroggá válhat, amit a fiatalok addig isznak majd, amíg rosszul nem lesznek tőle. A szenátor aggodalmaira reagálva Edwards kifejtette, hogy az AeroShot csak 18 éven felülieknek lett szánva, és semmivel sem veszélyesebb a kávénál. Ugyanakkor megjegyezte, hogy annak idején a kávét is hasonló hisztéria fogadta, így nem meglepő, ha sokan most is kétkedve állnak az újdonsággal szemben.

Az AeroShot - amelyből egy tubus hat adagot tartalmaz - úgy működik, hogy használója annak por alakú tartalmát a szájába spricceli, ami szinte azonnal feloldóik. Dr. Lisa Ganjhu, a New York-i Luke’s-Roosevelt Kórház belgyógyász-gasztroenterológusa amiatt aggódik, hogy a koffein inhalálása közben a fogyasztók nem lesznek tudatában annak, mennyit is fogyasztanak belőle, szemben azzal, amikor szép lassan megisznak egy csésze kávét. Ugyanakkor a terméken szerepel a figyelmeztetés, hogy napi szinten háromnál több adagot senkinek nem ajánlanak.

A terméket először egyetemistákon tesztelték, fogadtatása pedig eléggé vegyes volt. Akadtak, akik azonnal megkedvelték, mások viszont úgy vélték, a reggeli forró kávé kortyolgatását semmi nem helyettesítheti. Az AeroShot gyártói úgy gondolják, termékük olyan helyzetekben lesz nélkülözhetetlen, amikor a folyadékfogyasztás nehézkes lenne, például kerékpározás, síelés, netán könyvtári tanulás közben.

Ezek érdekelhetnek még

2018. Szeptember 26. 10:22, szerda | Belföld

Súlyos bírságot kapott két légitársaság a fővárosi kormányhivataltól

Százmillió forintra bírságolta a Ryanair és 25 millió forintra a Wizz Air diszkont légitársaságot elsőfokon, nem jogerősen Budapest Főváros Kormányhivatala a nyári poggyászkezeléssel,

2018. Szeptember 26. 07:22, szerda | Belföld

Miskolcon már fűtenek

Elkezdte a távfűtést Miskolcon kedden a hőszolgáltató társaság, miután a meteorológia szolgálat előrejelzése alapján a napi középhőmérséklet egy napon keresztül 10 fok alatt,

2018. Szeptember 26. 07:22, szerda | Belföld

Csökkent az üzemanyagok ára

A Mol Nyrt. a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát 3 forinttal, a gázolajét 2 forinttal csökkentette szerdán.

2018. Szeptember 26. 07:21, szerda | Belföld

Elérheti a 1,5 milliárd forintot a Sziget idei nyeresége

A Sziget Zrt. idei nyeresége ismét elérheti a tavalyelőtti, másfél milliárd forintos csúcsszintet, a tavalyi visszaesés után - mondta el Kádár Tamás cégvezető a Népszavának.