Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Április 09. 07:03, hétfő | Külföld
Forrás: OrientPress

Szigorítanák a schengeni szabályokat

Szigorítanák a schengeni szabályokat

Szigorúbb schengeni szabályokat sürgetnek a németek és a franciák. A berlini kormány belügyminisztere könnyebbé tenné a belső, szabadon átjárható határok ellenőrzésének ideiglenes visszaállítását.

A német tárcavezető francia kollégájával együtt úgy véli, néhány schengeni tagállam képtelen betartani vállalt kötelezettségeit, és szabad utat enged az illegális bevándorlóknak.

Új közös válaszokat kell találni az illegális bevándorlásra – írta Hans-Peter Friedrich német belügyminiszter a Le Figaro hasábjain. A keresztény-szocialista politikus megfogalmazása szerint a schengeni övezet belülről jelent veszélyt saját maga számára, a belső migrációra kézzel fogható megoldást kell találni.

Tavaly, amikor az észak-afrikai menekülthullám hallatán Dánia szélsőjobboldali politikusai bevezették a határellenőrzést, a német belügyminiszter még arra figyelmeztetett: a lépés oda vezethet, hogy a lakosság más államokban is kérni fogja a határellenőrzést. Az Európán belüli szabad mozgás fenntartásában Hans-Peter Friedrich most sem kételkedik, de francia kollégájával együtt megpróbálja meggyőzni az Európai Bizottságot, hogy a tagországok maguk dönthessenek a határellenőrzések szükségességéről. A jelenlegi szabályok szerint ugyanis ezt csak kivételes esetekben, például biztonsági okokból és legfeljebb csak öt napig tehetik meg, ennél nagyobb időtartamhoz uniós határozatra van szükség.

Az Európai Parlamentben vitát váltott ki a javaslat, a zöldek szerint a német belügyminiszter visszafelé halad az európai integrációban. A menekültekkel foglalkozó német szervezetek is ellenzik a javaslatot, szerintük nem lehet illegális bevándorlókként aposztrofálni a védelemre szoruló menekülteket. Minderről a hirado.hu ad tájékoztatást.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.