Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. November 09. 14:13, szerda | Belföld
Forrás: Orientpress.hu

Szemétadó: kétszer annyit fizet, aki nem válogat

Szemétadó: kétszer annyit fizet, aki nem válogat

Jövőre húsz, 2013-ban negyven euró (hatezer, azután tizenkétezer forint) lesz tonnánként a nem válogatott, vegyes hulladék lerakását terhelő új adó.

A jogszabály szóhasználatával élve: az igénybevételi járulék – ezt tartalmazza a parlament elé kerülő hulladékgazdálkodási törvény.

Mivel innentől már az országgyűlés tárgyal róla, további szakmai vita nem várható – ezt mondta a Somogyi Hírlapnak Szabó Zoltán, a siófoki székhelyű AVE Zöldfok Zrt. vezérigazgatója. A jelek szerint annyi „eredményre” jutottak, hogy az eredetileg tervezett tonnánkénti harminc euró lecsökkent húszra, hogy aztán 2013-tól már a dupláját kelljen fizetni a jövő évinek. A lap már korábban beszámolt arról, hogy a tovább nem hasznosított vegyes hulladék lerakására kirótt adó a szolgáltatók szerint várhatóan díjemelést eredményez, hiszen annak megfizetését a szemétszállító vállalkozások nemigen tudják „lenyelni”, továbbhárítják a lakosságra. Ellenkező esetben tönkre mennek a cégek; mert az új adótól nem lesz több egy csapásra a szelektíven gyűjtött hulladék – mondta Szabó Zoltán.

A Zöldfok vezetője korábban már elmondta : akkor lehetne jelentős mértékben csökkenteni a lerakást, ha létezne a vegyes hulladékból történő kiválogatás, ami ma még nem jellemző Magyarországra. Ezért kellett volna szerinte hároméves türelmi idő; az uniós ISPA-programban épült somi lerakó éppen egy ilyen válogatómű beszerzésére pályázott és reményeik szerint 2012 végén kezdhet működni.

Türelmi időre Petes Tamás, a Kaposvári Városgazdálkodási Zrt. időközben leköszönt ügyvezető igazgatója szerint is szükség volna és ő is úgy látja, hogy az új járulék feltehetően növeli a lakosság által fizetendő díjat.

Petes szerint több javaslattal éltek a törvényalkotó felé: halasszák el a járulék jövő évi bevezetését és csak fokozatosan, több lépcsőben tegyék meg. Ezalatt készüljön akcióterv a hazai infrastrukturális hiányosságok pótlására. Elsősorban olyan korszerű hulladék-feldolgozó létesítményekére, amelyek a vegyes hulladékból nagy hatékonysággal szétválogatják a hasznos anyagokat és amelyek alkalmasak jó minőségű és helyben, hazai körülmények között felhasználható másodnyersanyag előállítására. E közben folyamatosan fejleszteni kell a lakosság környezettudatos szemléletmódját,


OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.