Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Június 01. 15:32, péntek | Bulvár
Forrás: mti

Superman 80 éve Amerika egyik kulturális ikonja

Superman 80 éve Amerika egyik kulturális ikonja

Superman 80 éve debütált az első képregényben, de ma is az amerikai kulturális ikonok közé tartozik, megkerülhetetlen hős és a DC Comics képregények sztárja.

Legutóbb a Bosszúállók: Végtelen háború című képregényfilmben is szerepelt.

Az Action Comics első képregényfüzetében 1938 júniusában mutatkozott be Superman, aki nyolc évtizeddel később is népszerű Amerikában.

"Ő a szuperhős mintája. Superman idealizált karakter. Nevezhetjük Amerika cserkészfiújának. Mindig helyesen cselekszik és megpróbál jót tenni" - magyarázta Jared Smith, egy washingtoni képregénybolt munkatársa.

Az első Superman-képregény 13 oldalt szentelt Kal-El történetének, a Krypton bolygóról származó, szuperképességekkel rendelkező idegennek, akit a Krypton pusztulása előtt az apja menekít a Földre.

Superman az első képregényfüzettel megteremtette rajongótáborát. Megjelenése az elmúlt évtizedekben alig változott: továbbra is az ismerős piros, kék, sárga mezét viseli a mellkasán a nagy S-betűvel.

A képregényekben, a filmvásznon és a tévéképernyőn, valamint a videojátékokban töretlenül küzd az igazságért és az amerikai életmód eszméjéért.

Az illinoisi Metropolis - ez annak a kitalált városnak a neve is, ahol a képregényekben Superman él - évente fesztivált rendez a hős tiszteletére.



Idén nyáron a DC Comics újraindítja a Superman-szériát. A vállalkozáshoz sikerült megnyerniük Brian Michael Bendist, a műfaj legendás alkotóját, aki két évtizedig dolgozott a rivális Marvel kiadónál.

"Az ember mindig érzi egy karakter örökségét, amikor elkezd vele dolgozni, többször is átéltem ezt az örömöt, de Supermannel van valami más is. Lenyűgöző, hogy ezzel a karakterrel született a műfaj, és azóta is hiteles maradt, a zsáner szívévé, lelkévé és középpontjává vált egész létével" - nyilatkozta Bendis a Nerdist honlapján megjelent interjújában.

Superman a Földre érkezett bevándorló, akit egy farmer és felesége nevel fel a képzeletbeli Smallville-ben. Felnőttként Clark Kent néven költözik Metropolisba, ahol újságíró lesz belőle.

A képregény alkotói, Jerry Siegel és Joe Shuster, zsidó középiskolások voltak, amikor kitalálták Supermant. A szüleik bevándorlók voltak, és a hősük az amerikai álmot testesítette meg, azt a metaforát, amelyet a harmincas években Európából elmenekült emigránsok a békés és virágzó Amerikára vetítettek.

Ezt a témát akarja Bendis is megragadni. "Az emberek a világ minden tájáról érkeznek Metropolisba, hogy ott éljenek, és a leghíresebb bevándorló ügyeljen rájuk. Nem valami nagy üzenetről lesz szó, csak egy ízlelésről, ahogy a világot látjuk" - mondta elképzeléseiről Bendis a The Washington Postnak.

Superman népszerűsége néha elhalványult - tökéletessége túl sok volt az esendő közönségnek. Olyan erős volt, hogy valójában semmi sem fenyegette, ezért az alkotók kitalálták a Krypton bolygóról származó kryptonitot, amely el tudja venni szuperképességeit - idézte fel Smith.

Hogy Superman lépést tartson a társadalommal, az írók megpróbálták szinkronba hozni a változó politikai és társadalmi körülményekkel. 1978-ban például találkozott a legendás bokszolóval, Muhammad Alival, aki elvitte őt Metropolis gettóiba. A közelmúltban pedig Superman le akart mondani amerikai állampolgárságáról, mert úgy érezte, hogy a kormány elárulta. Egy másik történetben bevándorló dolgozókat mentett meg a fehér felsőbbrendűség egy hívétől a szélsőjobboldali erőszakra utalva, amely felütötte a fejét Amerika egyes részein.

Címkék: képregény, Superman

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.

2024. Április 11. 08:19, csütörtök | Bulvár

BRFK: filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés Budapesten

Filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés csütörtökre virradó éjjel Budapesten - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség honlapján.