Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Január 16. 07:01, hétfő | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI - Fotó: Reuters

Súlyos összecsapások Bukarestben - VIDEÓ

Súlyos összecsapások Bukarestben - VIDEÓ

Folytatódtak a súlyos összecsapások vasárnap este Bukarestben az egészségügyi rendszer tervezett privatizálása miatt a kormány, a Traian Basescu államfő ellen tüntetők és a rendfenntartó erők között.

A Realitatea hírtelevízió ismét egyenes adásban közvetített a zavargásokról. Eszerint az Egyetem téren – ahol már szombaton is incidensek voltak a csendőrök és a tiltakozók között – vasárnap este az utcára vonulók közül többen petárdákat lőttek a rohamrendőrökre, akiket üvegekkel és kövekkel is megdobáltak. A rendfenntartók könnygázzal válaszoltak.

Tüntetések zajlottak ismét több romániai nagyvárosban. Traian Igas belügyminiszter válságstábot hívott össze, hogy értékeljék az elmúlt napok bukaresti eseményeit, és megtervezzék a szükséges intézkedéseket. Az elégedetlenség hátterében az új egészségügyi törvény tervezete áll, amely az egészségügy privatizációját helyezte kilátásba, és amelyet maga Basescu szorgalmazott erőteljesen.

Az esetleges magánosítás éles vitát váltott ki a román közéletben. Az államfő néhány nappal ezelőtt durva szóváltásba keveredett egy televíziós műsorban a köztiszteletnek örvendő Raed Arafat orvossal, aki a rendszerváltás után kiépítette a korszerű sürgősségi mentőszolgálatot (SMURD). A Basescu által támogatott tervezet a mentőszolgálat piacát is magánosítaná, amivel az orvos nem ért egyet. A vita nyomán a palesztin származású Arafat lemondott az egészségügyi minisztériumban betöltött államtitkár-helyettesi tisztségéről. Ezt követően több romániai nagyvárosban az emberek szimpátiatüntetést szerveztek az orvos mellett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.