Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2014. Augusztus 16. 18:00, szombat | Helyi
Forrás: - szerk. -

Rovarmentes övezet!

Rovarmentes övezet!

A nyitva hagyott ablakokon és ajtókon nem csak a frissítő levegő jön be, de a sok-sok rovar is? Állat- és gyerekbarát módszereinkkel könnyedén távol tarthatjuk őket.

Pókok ellen
Egy szórófejes üveget töltsünk meg tiszta vízzel, majd tegyünk bele pár csöpp borsmentaolajat. A keveréket egyszerűen csak fújjuk a nyílászárókra, illetve azok kereteire. Nem tesz bennük kárt. foltot sem hagy – de a pókokat távol tartja.

Legyek ellen
Elsősorban tegyünk meg mindent azért, hogy ne csábítsa be őket semmi sem a házba, hiszen számos veszélyes betegséget terjesztenek. Például a szemetesvödröt rendszeresen és jó alaposan tisztítsuk meg, és mindig tartsuk lefedve. Az ajtónyílásokba tegyünk tüllfüggönyt, az élelmiszereket pedig zárjuk el. A trágyát és a komposztot még véletlenül sem a ház közelében tároljuk, mert vonzza a legyeket. Ha mégis bejutottak, egy tálkába több helyre a lakásban öntsünk friss narancs- és citromhéjkeveréket, egy kis szegfűszeggel megbolondítva. Ha nyáron is használunk aromaterápiás párologtatót, tegyünk bele eukaliptusz- vagy cédrusillatot. De házilag is készíthetünk légypapírt is: csak egy élénksárga kartonpapír csíkot kell bekennünk hozzá melasszal.

Darazsak ellen
A legjobb őket eleve a lakástól távol tartani, erre a legalkalmasabb megoldás az ecetsav: át kell mosni az ablakpárkányt és a küszöböt. De ha nem szeretnénk rendszeresen megismételni a folyamatot, ültessünk levendulát a közelbe – irtóznak az illatától. Ha már esetleg bent van a lakásban, hajlakkal egyszerűen hatástalaníthatjuk őket. A permettől összetapadnak a szárnyai, és mozgásképtelenné válik. Ha láthatatlan csapdát állítanánk, egy bögrébe tegyünk egy átlagosnál cukrosabb limonádét – magához vonzza, sőt rabul is fogja őket ejteni.

Hangyák ellen
Bár a kertben hasznos szolgálatot tesznek, érhető módon nem szeretjük, ha a lakásba vezet az útvonaluk. Ha a fészkük közel van a házhoz, tegyünk a bejárat közelébe borsmenta-, fodormenta- és citronellaolaj keverékbe mártott vattacsomót, majd kétnaponta csepegtessünk rá újabb adagot. Amit még nem szeretnek, az a fokhagyma, a boróka és a levendulavirág illata – helyezzük el őket célirányosan. Ha pedig már bevették otthonunkat, olcsó és környezetbarát megoldás, ha a lakás különböző pontjaira vaníliás cukor és sütőpor elegyét tesszük – felpuffadnak, majd el is pusztulnak tőle pár órán belül.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 12:38, kedd | Helyi

Nemzetközi zongoraversenyen bizonyítottak

Elek Janka és Elek János négykezes formációját Kiemelt Arany fokozattal díjazták.

2024. Április 16. 09:26, kedd | Helyi

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak: beborul az ég, és többfelé kell esőre, akár zivatarra is készülni.

2024. Április 16. 09:04, kedd | Helyi

A holokauszt magyarországi áldozataira emlékezünk

Magyarországon minden évben április 16-án tartják a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját, arra emlékezve, hogy 1944-ben ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása.

2024. Április 16. 07:59, kedd | Helyi

Iskolai foglalkozás a bankfiókban

Fehér Gyöngyi területi vezető látta vendégül bankfióki mentorprogram keretében a Batthyány Lajos Általános Iskola 3.z osztályosait tanáraikkal.