Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2017. December 12. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: mti

Repülőgép-baleset Nyíregyházán - Az ügyészség vádat emelt az oktató ellen

Repülőgép-baleset Nyíregyházán - Az ügyészség vádat emelt az oktató ellen

Légi közlekedés halált okozó gondatlan veszélyeztetésének vétsége miatt emelt vádat az ügyész egy oktató ellen, akinek mulasztásai miatt május 20-án Nyíregyházán egy tanuló lezuhant vitorlázó repülőgépével, és meghalt

– tájékoztatta Szilágyi László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség szóvivője az MTI-t.

Az ügyész azt indítványozta a vádiratban, hogy a bíróság felfüggesztett fogházbüntetésre ítélje a vádlottat, valamint tiltsa el a repülőgép vezetésének oktatásától és az ehhez kapcsolódó tevékenységektől - tette hozzá.

A vádirat szerint a 48 éves sértett a Nyíregyházi Repülőtéren vitorlázórepülőgép-vezetői tanfolyamon vett részt. Az oktató valótlanul igazolta le a kiképzési okiraton, hogy a tanuló rendelkezett megfelelő jártassággal a repülőgép vezetésére. Május 20-án engedélyezte a tanulónak, hogy a vitorlázó repülőgéppel öt órát meghaladó repülést végezzen, azonban nem látta el a megfelelő iránymutatásokkal arra az esetre, hogy mit kell tenni, ha a repülőgép irányíthatatlanná válik.

Az oktató a tanuló repülését a földről sem figyelte, maga helyett senkit nem bízott meg ezzel.

A sértett aznap már negyedik alkalommal próbálkozott a feladattal, "kereste a felszálló meleg légáramlatot", de úgynevezett dugóhúzóba került, és a gép zuhanni kezdett. A sértett a repülőgéppel Nyíregyházán, egy Rákóczi úti telephelyre zuhant, ahol a gyors orvosi ellátás ellenére belehalt sérüléseibe.

A vádirat szerint a baleset azért következett be, mert a vádlott a sértett oktatását nem megfelelően végezte el, nem segítette, hogy korábban a kiképzési programot elvégezze, továbbá az oktató azt sem vette figyelembe, hogy a sértettnek nem volt megfelelő jártassága az adott repülőgép vezetésére.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.