Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Július 10. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Rekordösszeget szán jövőre a kutatások támogatására az Európai Bizottság

Rekordösszeget szán jövőre a kutatások támogatására az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság jövőre összességében rekordösszeggel, 8,1 milliárd euróval fogja támogatni a kutatási tevékenységet az Európai Unióban.

Máire Geoghegan-Quinn, a kutatásért, az innovációért és a tudományért felelős biztos hétfőn Brüsszelben bejelentette, a jövő évi munkaprogram keretében meghirdetett, kutatási projektekre irányuló pályázati felhívások minden eddiginél nagyobb értéket jelentenek.
A bizottság úgy számol, hogy az uniós támogatáshoz további 6 milliárd euró kutatási célú állami- és magánbefektetés is társul, amelyek révén a becslések szerint rövid távon 210.000-rel nő a foglalkoztatottak száma.
Elsősorban azokat a programokat és terveket kívánják támogatni, amelyek "Európa versenyképességének növelését szolgálják, s amelyek olyan kérdésekkel foglalkoznak, mint az emberi egészség vagy a környezetvédelem, valamint új megoldásokat kínálnak az urbanizációval és a hulladékkezeléssel kapcsolatos, egyre nagyobb problémákra".
Az EU valamennyi tagállamában és a partnerországokban bejegyzett szervezetek és vállalkozások rendelkezésére álló támogatás a 2013-ra javasolt kutatási költségvetés (10,8 milliárd euró) legnagyobb részét teszi ki.
Közleményében a bizottság emlékeztetett arra is, hogy az uniós tagországok vezetői múlt havi találkozójukon ismét hangsúlyozták, mennyire fontos a kutatás és az innováció szerepe a növekedési és munkahely-teremtési célkitűzések megvalósításában.
Geoghegan-Quinn azt hangoztatta: "Amennyiben Európa a 21. században is versenyképes kíván maradni, mindenképpen támogatnunk kell a kutatást és az innovációt, amely nem csak most, de a jövőt tekintve is a növekedés és munkahelyteremtés kulcsa. Az uniós támogatásokért folyó magas színvonalú verseny biztosítja, hogy az adófizetők szűkös pénzét a legjobb és a legtöbb értéket jelentő projektekbe fektessék."
A jövő évi program már átvezetés a most lejáró hétéves kutatási keretprogram és a 2014–2020-ra szóló újabb hétéves keretidőszak kutatási programja (Horizont 2020) között.
A bizottság elképzelései szerint jövőre az ipari innovációt piacközeli tevékenységek – például kísérleti projektek, demonstrációk, szabványosítások és technológiaátadás – révén fogják támogatni. Egy kerekítve 1,2 milliárd eurós csomag révén a kis- és középvállalkozások megkülönböztetett figyelemben részesülnek majd. Egyedi támogatásokon (1,75 milliárd euró) és a kutatásra, képzésre és mobilitásra irányuló Marie Sklodowska-Curie-programon (963 millió euró) keresztül azt is biztosítani kívánják, hogy Európa világszínvonalú célterületté váljon a kutatók számára.
Új kezdeményezés az európai kutatási térségi tanszékek. Egyelőre kísérletképpen egy 12 millió eurós költségvetésű pályázatot írnak ki, amelynek alapján öt ország kevésbé fejlett régióiban található egyetemek vagy más, támogatható kutatási intézmények tanszékeit választják ki.
A pályázati, ajánlattételi felhívások többségét még a héten közzéteszik.
A 2007-ben indult hetedik kutatási keretprogramon belül a kutatásra és innovációra szánt költségvetés teljes összege 55 milliárd euró. Eddig mintegy 19 ezer projektet támogattak 79 ezer résztvevővel - egyetemek, kutatási szervezetek és vállalkozások - szerte az EU-ban, 25,3 milliárd euró uniós összberuházással. 2013-ig a hetedik kutatási keretprogram várhatóan csaknem 5500 egyéni kutatói pályafutást részesít még közvetlen támogatásban.

Címkék: Gazdaság-EU

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni