Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2013. Július 06. 13:00, szombat | Helyi
Forrás: Félegyházi Közlöny

Petőfi visszatér

Petőfi visszatér

Soron következő ülését tartotta július 5-én a Kiskunfélegyházi Petőfi Emlékbizottság

Soron következő ülését tartotta július 5-én a Kiskunfélegyházi Petőfi Emlékbizottság. A Petőfi szobor visszaállításáról Kállainé Vereb Mária, a Petőfi Sándor Városi Könyvtár és Művelődési Központ igazgatója, a felújított Petőfi Emlékház megnyitásáról pedig Mészáros Márta, a Kiskun Múzeum igazgatója tájékoztatta a bizottság tagjait.

Köllő Miklós alkotása július 14-én (vasárnap) kerül vissza régi helyére. Az új gránit talapzat és a szobor felújítása Bozóki István kőfaragó műhelyében készült el. A munkálatok során kiderült, hogy műalkotás vázszerkezete kifogástalan állapotban van, ám a külső felületet újra cizellálták, antikolták, majd méhviaszos technológiával ápolták. Újdonság, hogy a szobrot nem a régi módon, hanem nyolc acélcsavar beépítésével rögzítik a talapzathoz. Köllő Miklós alkotását július 14-én délelőtt 11 órakor Bozóki István kőfaragó műhelyének Csanyi úti telephelyéről fúvószenekar és lovasbandérium kíséretében viszik a Jókai utcán át a Spar parkolóján keresztül az Ótemplom elé. A menet 11.30 órakor érkezik a Petőfi térre. A szobrot Kapus Krisztián polgármester köszöntője után emelik a helyére. Az ünnepélyes avatására július 30-án (kedd) 18 órakor kerül sor.

Mészáros Márta a Petőfi Emlékházban történt felújításokról beszélt. Elmondta, a munkálatokra 500 ezer forintot kaptak. A kiállítás egyéb költségeinek fedezésére Szekeres József 400 ezer forintot ajánlott fel az intézménynek. Az felújított épületben helyet kapott Fekete János háromezer kötetes könyvgyűjteménye, íróasztala és egyéb személyes tárgyai, valamint Tarjányi József képeslapgyűjteménye is. Az időszaki kiállítás megnyitására szeptember 20-21-én a Kulturális Örökség napján kerül sor.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit

2024. Április 17. 15:38, szerda | Helyi

Ujjé a Ligetben nagyszerű

A MEDVE Matek szervezői abban hisznek, hogy izgalmas és élvezettel teli szellemi kihívásokon keresztül bárki közelebb kerülhet a matematika világához.

2024. Április 16. 17:27, kedd | Helyi

Dobogós eredmény országos angol versenyen

Kiemelkedő eredményeket értek el a mórások a HEBE Kft. angol nyelvű országos egyfordulós levelezős egyéni és csapatversenyén.

2024. Április 16. 16:36, kedd | Helyi

Összeütközött két gépkocsi az 5-ös főúton

Kiskunfélegyháza határában akadályozza a forgalmat a baleset.