Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. Május 10. 16:06, szombat | Életmód
Forrás: - szerk. -

Ha kopik a fogzománc

Ha kopik a fogzománc

Bármilyen furcsának is tűnik, a fogzománc vékonyodása leginkább az egészségesen táplálkozók rizikófaktorai közé tartozik.

Bármilyen furcsának is tűnik, a fogzománc vékonyodása leginkább az egészségesen táplálkozók rizikófaktorai közé tartozik. A sok gyümölcs, gyümölcslé fogyasztása kétségkívül hasznos, ám a fogakat kémiailag károsítják. A fogerózió tulajdonképpen a savak hatására bekövetkező kopás, ami lassan elvékonyítja a fogzománcost, így az áttetszővé válik. A betegeknek sokszor csak az tűnik fel, hogy érzékennyé válnak a fogaik, ám ez már többnyire az előrehaladott károsodást jelenti. Ezért is fontos félévente fogorvoshoz menni, mert a vizsgálat már korábban kiderítheti a fogeróziót is. Az erózió egyébként lappangó betegségekre is utalhat.
A fogzománcot legfőképp a savas ételek és italok, így például a gyümölcslevek (főleg a citrusfélék és az alma), valamint az ecetes ételek, a mustár, a szénsavas üdítők, az energiaitalok és a bor károsítja. Sőt, még a vitaminkészítmények közül például a C-vitamin rágótabletta is árt a fogzománcnak.
A szájba jutó gyomorsav (reflux, vagy bulimia esetén) szintén erőteljesen roncsolja a fogakat.

Tippek a megelőzéshez:
- Mellőzzük a szénsavas üdítők fogyasztását, de ásványvizet bátran ihatunk.
- Jó, ha az étkezést magas kalcium tartalmú étellel (például sajttal) fejezzük be.
- Savas étel, ital után várjunk fél-egy órát a fogmosással, hogy a zománcnak legyen ideje visszakeményedni. Válasszunk puha sörtéjű fogkefét.
- Savanyú ételt, italt csak a főétkezések alatt fogyasszunk. A gyümölcsleveket ne tartsuk hosszasan a szájban, ihatjuk szívószállal is.
- Hasznos a cukormentes rágógumi is, mely semlegesíti a nyál kémhatását, ezáltal védi a fogzománcot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

2024. Április 22. 10:07, hétfő | Életmód

MME: ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket!

Ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 21. 11:30, vasárnap | Életmód

Alapítása 2777. évét ünnepli Róma

Császárok, szenátorok, matrónák és gladiátorok felvonulásával ünneplik Róma 2777. születésnapját vasárnap, amelyet a legenda szerint Romulus és Remus április 21-én alapított.