Városlista
2017. június 23, péntek - Zoltán

Hírek

2014. Május 10. 16:06, szombat | Életmód
Forrás: - szerk. -

Ha kopik a fogzománc

Ha kopik a fogzománc

Bármilyen furcsának is tűnik, a fogzománc vékonyodása leginkább az egészségesen táplálkozók rizikófaktorai közé tartozik.

Bármilyen furcsának is tűnik, a fogzománc vékonyodása leginkább az egészségesen táplálkozók rizikófaktorai közé tartozik. A sok gyümölcs, gyümölcslé fogyasztása kétségkívül hasznos, ám a fogakat kémiailag károsítják. A fogerózió tulajdonképpen a savak hatására bekövetkező kopás, ami lassan elvékonyítja a fogzománcost, így az áttetszővé válik. A betegeknek sokszor csak az tűnik fel, hogy érzékennyé válnak a fogaik, ám ez már többnyire az előrehaladott károsodást jelenti. Ezért is fontos félévente fogorvoshoz menni, mert a vizsgálat már korábban kiderítheti a fogeróziót is. Az erózió egyébként lappangó betegségekre is utalhat.
A fogzománcot legfőképp a savas ételek és italok, így például a gyümölcslevek (főleg a citrusfélék és az alma), valamint az ecetes ételek, a mustár, a szénsavas üdítők, az energiaitalok és a bor károsítja. Sőt, még a vitaminkészítmények közül például a C-vitamin rágótabletta is árt a fogzománcnak.
A szájba jutó gyomorsav (reflux, vagy bulimia esetén) szintén erőteljesen roncsolja a fogakat.

Tippek a megelőzéshez:
- Mellőzzük a szénsavas üdítők fogyasztását, de ásványvizet bátran ihatunk.
- Jó, ha az étkezést magas kalcium tartalmú étellel (például sajttal) fejezzük be.
- Savas étel, ital után várjunk fél-egy órát a fogmosással, hogy a zománcnak legyen ideje visszakeményedni. Válasszunk puha sörtéjű fogkefét.
- Savanyú ételt, italt csak a főétkezések alatt fogyasszunk. A gyümölcsleveket ne tartsuk hosszasan a szájban, ihatjuk szívószállal is.
- Hasznos a cukormentes rágógumi is, mely semlegesíti a nyál kémhatását, ezáltal védi a fogzománcot.

Ezek érdekelhetnek még

2017. Június 22. 07:23, csütörtök | Életmód

Magyar cég szállíthat vérvizsgálathoz szükséges készülékeket a világ számos részére

A magyar tulajdonú Diagon Kft. saját fejlesztésű, laboratóriumi véralvadás-vizsgálatok elvégzéséhez szükséges készülékeket és reagenseket szállít a világ számos részébe,

2017. Június 21. 09:51, szerda | Életmód

További hőhullámokra kell felkészülnie idén a világnak

További hőhullámokra kell felkészülni idén a világ különböző pontjain - figyelmeztetnek a Meteorológiai Világszervezet (WMO) kutatói.

2017. Június 20. 13:54, kedd | Életmód

Kevesebb kenyeret eszünk, mint általában az európaiak

Magyarországon az egy főre jutó éves kenyérfogyasztás 37 kilogramm, míg az európai átlag 50 kilogramm - közölte a Jókenyér Ludwig & Mentesi Kft. az MTI-vel kedden.

2017. Június 19. 10:47, hétfő | Életmód

Visszafordíthatatlan éghajlatváltozások lehetnek 20 év alatt

Visszafordíthatatlan éghajlatváltozások lehetnek 20 év alatt egy felmérés szerint, az egyetlen megoldás a párizsi klímaegyezmény betartása lenne, amelyből azonban az Egyesült Államok nemrég kilépett