Városlista
2017. október 22, vasárnap - Előd

Hírek

2014. Május 10. 16:06, szombat | Életmód
Forrás: - szerk. -

Ha kopik a fogzománc

Ha kopik a fogzománc

Bármilyen furcsának is tűnik, a fogzománc vékonyodása leginkább az egészségesen táplálkozók rizikófaktorai közé tartozik.

Bármilyen furcsának is tűnik, a fogzománc vékonyodása leginkább az egészségesen táplálkozók rizikófaktorai közé tartozik. A sok gyümölcs, gyümölcslé fogyasztása kétségkívül hasznos, ám a fogakat kémiailag károsítják. A fogerózió tulajdonképpen a savak hatására bekövetkező kopás, ami lassan elvékonyítja a fogzománcost, így az áttetszővé válik. A betegeknek sokszor csak az tűnik fel, hogy érzékennyé válnak a fogaik, ám ez már többnyire az előrehaladott károsodást jelenti. Ezért is fontos félévente fogorvoshoz menni, mert a vizsgálat már korábban kiderítheti a fogeróziót is. Az erózió egyébként lappangó betegségekre is utalhat.
A fogzománcot legfőképp a savas ételek és italok, így például a gyümölcslevek (főleg a citrusfélék és az alma), valamint az ecetes ételek, a mustár, a szénsavas üdítők, az energiaitalok és a bor károsítja. Sőt, még a vitaminkészítmények közül például a C-vitamin rágótabletta is árt a fogzománcnak.
A szájba jutó gyomorsav (reflux, vagy bulimia esetén) szintén erőteljesen roncsolja a fogakat.

Tippek a megelőzéshez:
- Mellőzzük a szénsavas üdítők fogyasztását, de ásványvizet bátran ihatunk.
- Jó, ha az étkezést magas kalcium tartalmú étellel (például sajttal) fejezzük be.
- Savas étel, ital után várjunk fél-egy órát a fogmosással, hogy a zománcnak legyen ideje visszakeményedni. Válasszunk puha sörtéjű fogkefét.
- Savanyú ételt, italt csak a főétkezések alatt fogyasszunk. A gyümölcsleveket ne tartsuk hosszasan a szájban, ihatjuk szívószállal is.
- Hasznos a cukormentes rágógumi is, mely semlegesíti a nyál kémhatását, ezáltal védi a fogzománcot.

Ezek érdekelhetnek még

2017. Október 21. 10:39, szombat | Életmód

Több mint 330 milliárdot költöttünk zöldségre és gyümölcsre a múlt évben

Több mint 330 milliárd forintot költöttek a magyar háztartások zöldségre és gyümölcsre tavaly, mintegy 12 százalékkal többet az azt megelőző évhez képest.

2017. Október 21. 08:00, szombat | Életmód

Padlógázzal a jövőbe – VW Tiguan 2.0 Highline

Dizájn, technikai tudás és minőség – ez a három jelző akár védjegye is lehetne a Volkswagennek. A másodikgenerációs Tiguannak biztosan, amely már-már prémium kategóriás vetélytársait kóstolgatja.

2017. Október 21. 05:00, szombat | Életmód

A halálozások tíz százalékáért a légszennyezettség felelős

A halálozások mintegy tíz százalékáért a légszennyezettség felelős Magyarországon - közölte az Országos Közegészségügyi Intézet levegőhigiénés és aerobiológiai osztályának vezetője pénteken az M1 aktuális csatornán.

2017. Október 18. 18:49, szerda | Életmód

A fiatalok jobban félnek a haláltól, mint az idősek egy kutatás szerint

Az idősödés egyáltalán nem az életkorról szól, a huszonévesek és a harmincasok például sokkal többet foglalkoznak az öregedéssel, mint a 65 felettiek egy reprezentatív nemzetközi felmérés szerint.