Városlista
2018. március 24, szombat - Gábor, Karina

Hírek

2014. Május 10. 16:06, szombat | Életmód
Forrás: - szerk. -

Ha kopik a fogzománc

Ha kopik a fogzománc

Bármilyen furcsának is tűnik, a fogzománc vékonyodása leginkább az egészségesen táplálkozók rizikófaktorai közé tartozik.

Bármilyen furcsának is tűnik, a fogzománc vékonyodása leginkább az egészségesen táplálkozók rizikófaktorai közé tartozik. A sok gyümölcs, gyümölcslé fogyasztása kétségkívül hasznos, ám a fogakat kémiailag károsítják. A fogerózió tulajdonképpen a savak hatására bekövetkező kopás, ami lassan elvékonyítja a fogzománcost, így az áttetszővé válik. A betegeknek sokszor csak az tűnik fel, hogy érzékennyé válnak a fogaik, ám ez már többnyire az előrehaladott károsodást jelenti. Ezért is fontos félévente fogorvoshoz menni, mert a vizsgálat már korábban kiderítheti a fogeróziót is. Az erózió egyébként lappangó betegségekre is utalhat.
A fogzománcot legfőképp a savas ételek és italok, így például a gyümölcslevek (főleg a citrusfélék és az alma), valamint az ecetes ételek, a mustár, a szénsavas üdítők, az energiaitalok és a bor károsítja. Sőt, még a vitaminkészítmények közül például a C-vitamin rágótabletta is árt a fogzománcnak.
A szájba jutó gyomorsav (reflux, vagy bulimia esetén) szintén erőteljesen roncsolja a fogakat.

Tippek a megelőzéshez:
- Mellőzzük a szénsavas üdítők fogyasztását, de ásványvizet bátran ihatunk.
- Jó, ha az étkezést magas kalcium tartalmú étellel (például sajttal) fejezzük be.
- Savas étel, ital után várjunk fél-egy órát a fogmosással, hogy a zománcnak legyen ideje visszakeményedni. Válasszunk puha sörtéjű fogkefét.
- Savanyú ételt, italt csak a főétkezések alatt fogyasszunk. A gyümölcsleveket ne tartsuk hosszasan a szájban, ihatjuk szívószállal is.
- Hasznos a cukormentes rágógumi is, mely semlegesíti a nyál kémhatását, ezáltal védi a fogzománcot.

Ezek érdekelhetnek még

2018. Március 23. 14:00, péntek | Életmód

Egyetlen áfonyás muffin tartalmazhatja az egész napra ajánlott cukorbevitelt

Néhány kávézókban és boltokban kapható áfonyás muffinnak jóval nagyobb a cukortartalma, mint a felnőtteknek ajánlott napi cukormennyiség - derítette ki egy Nagy-Britanniában végzett kutatás.

2018. Március 23. 05:00, péntek | Életmód

Gyorsan növekszik a csendes-óceáni műanyaghulladék mennyisége

Gyorsan növekszik a csendes-óceáni műanyaghulladék mennyisége, ezért sürgős beavatkozásra van szükség egy új tudományos kutatás szerint.

2018. Március 22. 19:06, csütörtök | Életmód

Az eddig véltnél gyorsabban olvadhat az egyik hatalmas antarktiszi gleccser

Az eddig véltnél jóval nagyobb hányada fekszik az óceánvízen az Antarktisz egyik hatalmas gleccserének, ami azt jelenti, hogy a melegedő óceánvíz gyorsabban olvaszthatja a jégóriást,

2018. Március 22. 05:00, csütörtök | Életmód

A kutyák jutalomérzékenységét kutatta az ELTE

Az emberekhez hasonlóan a kutyák között is nagy az eltérés abban, hogy mennyire érzékenyek a különféle jutalmakra, és ez az érzékenység akár túlzott mértéket is ölthet