Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2017. Február 20. 07:41, hétfő | Belföld
Forrás: mti - Fotó: MTI

Patthelyzet alakult ki a hegyeshalmi határátkelőnél

Patthelyzet alakult ki a hegyeshalmi határátkelőnél

Patthelyzet alakult ki a magyar-osztrák határon a hegyeshalmi határátkelőnél, ahol vasárnap a magyar oldalon migránsok tűntek fel, és állításuk szerint Ausztriába akarnak menni, de az osztrák rendőrök megállították őket

- hangzott el az M1 aktuális csatorna vasárnap esti híradójában. Balázs László, az Országos Rendőr-főkapitányság határrendészeti főosztályának vezetője a műsorban elmondta, vasárnap az osztrák hatóságok 58 ember visszairányítását jelezték a győri rendőröknek, akik a helyszínre mentek, és a osztrák hatóság jelenlévő munkatársai arról tájékoztatták őket, hogy ezek emberek nem a hegyeshalmi határátkelőhelyen próbáltak meg átjutni Ausztria területére. Ez azért lényeges, mert ebben az esetben visszairányításról van szó, és ezt a schengeni határ-ellenőrzési kódex alapján csak azon a határátkelőhelyen hajthatnák végre az osztrákok Magyarország irányába, amelyen ezek az emberek - beutazási feltételek hiányában - megpróbáltak bejutni Ausztriába - magyarázta.

Balázs László közölte, az osztrák hatóságok azonban a nemzeti jogukra hivatkoznak, amely lényegesen túlterjeszkedik a schengeni határ-ellenőrzési kódexen, hiszen azt mondják, hogy az ő szabályozásuk szerint a határátkelőhelytől számított tíz kilométer sugarú körben elfogott embereket visszairányíthatják Magyarországra.

Ebben az esetben az az eljárás, hogy a Magyarország és Ausztria között fennálló visszafogadási egyezmény alapján kellene felajánlani ezeket a személyeket, éppen azért, hogy meglegyenek a jogi garanciák az átvételre - mutatott rá Balázs László.

Mint elmondta, ebben az esetben meg kell keresniük az osztrák hatóságoknak a magyar hatóságokat, az egyezmény alapján fel kell ajánlaniuk ezeket az embereket, meg kell nevezni azokat a bizonyítékokat, amely alapján megállapítható, hogy valóban Magyarországról érkeztek Ausztriába. A magyar hatóságok ellenőrzik ezeket az embereket az adatbázisokban, és ez alapján mérlegelik, hogy fennáll-e a visszafogadás, vagy pedig nem.

Balázs László közölte: ez jelen esetben nem történt meg, és éppen ezért Ausztria jogellenes magatartást tanúsít, nem felel meg sem a schengeni határellenőrzési kódex szabályozásának, sem az Ausztria és Magyarország között fennálló határ- és visszafogadási egyezménynek sem.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.