Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Április 11. 12:36, péntek | Helyi
Forrás: NAV

Őstermelő és a családi járulékkedvezmény

Őstermelő és a családi járulékkedvezmény

2014-től a családi járulékkedvezményt a biztosított mezőgazdasági őstermelők is igénybe tudják venni.

A biztosított őstermelő a tárgynegyedévi járulékkedvezményével szemben a családi járulékkedvezményt úgy tudja érvényesíteni, hogy először megállapítja, hogy a tárgynegyedévben összesen mennyi családi kedvezményre volt jogosult, ebből kivonja a tárgynegyedévben keletkezett őstermelői tevékenységéből származó személyijövedelemadó-előleg alapot képező jövedelmét, és a különbözet 16 százalékával csökkenti először a tárgynegyedévi 4 százalékos természetbeni egészségbiztosítási járulék összegét, majd a fennmaradó családi járulékkedvezménnyel csökkenti a tárgynegyedévi 3 százalékos pénzbeli egészségbiztosítási járulékkötelezettségét. Ha még marad a családi járulékkedvezmény tárgynegyedévi összegéből, akkor a 10 százalékos nyugdíjjárulék kötelezettségét is csökkenteni tudja.

A családi járulékkedvezményt az is tudja érvényesíteni, aki az előző évi őstermelői bevétel húsz százaléka után teljesíti a járulékkötelezettségét, azzal a feltétellel, hogy a családi járulékkedvezménnyel először a természetbeni egészségbiztosítási járulék összegét tudja csökkenteni, és a fennmaradó családi járulékkedvezmény összegét tudja csak figyelembe venni a tárgynegyedévi nyugdíjjárulék kötelezettségével szemben.

A mezőgazdasági őstermelő akkor is érvényesíteni tudja a családi járulékkedvezményt, ha a tárgynegyedévben nincs adóelőleg-fizetési kötelezettsége. Abban az esetben például, ha egy a három gyermekét egyedül nevelő biztosított mezőgazdasági őstermelőnek a tárgynegyedévben nincs adóelőleg-fizetési kötelezettsége (mivel a tárgyévi őstermelői bevétele a négymillió forintot nem érte el), akkor a tárgynegyedévben érvényesíthető családi kedvezmény teljes összegével csökkenteni tudja a tárgynegyedévi járulékkötelezettségét. Mivel ebben az esetben a tárgynegyedévi családi kedvezmény összege 1 856 250 forint, ezért ennek az őstermelőnek a tárgynegyedévben nem kell járulékot fizetnie.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.

2024. Április 19. 13:59, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.