Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2013. Október 18. 16:40, péntek | Helyi
Forrás: Félegyházi Hírek

Oktatás, rezsicsökkentés, választási esélyek

Oktatás, rezsicsökkentés, választási esélyek

Országjáró kerekasztal-beszélgetését tartott a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) győri szervezte október 17-én a Városháza dísztermében

Országjáró kerekasztal-beszélgetését tartott a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) győri szervezte október 17-én a Városháza dísztermében. Meghívott vendégeket, Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkárt, Fónagy Jánost, a NFM parlamenti államtitkárát, Mráz Ágoston politológust, a Nézőpont Intézet igazgatóját Lanczendorfer Erzsébet, a győri KÉSZ tiszteletbeli elnöke, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) országgyűlési képviselője kérdezte az oktatás reformjáról, a rezsicsökkentésről és a választás várható eredményéről. A program KÉSZ helyi szervezetének rendezésében zajlott.

Lanczendorfer Erzsébet a kerekasztal beszélgetést megelőző sajtótájékoztatón elmondta: A szocialista kormányok nyolc év alatt államadósságot 8 ezer milliárd forintról 21,5 milliárd forintra „növelték”, az 500 milliárdos kamatterhet ugyancsak megdupláztak. Az Orbán kormány első három éve a szocialisták által az államcsőd szélére sodort ország újjáépítéséről szólt. A kabinetnek folytatnia kell a következő négy évben azoknak az életminőséget javító intézkedéseknek a megvalósítását, amelyekre ebben a ciklusban már nem maradt ideje.

A rezsicsökkentés első fordulója megközelítőleg 140-150 milliárd, míg a november 1-jével hatályba lépő második lépcsője további 170-180 milliárd forintot hagy a lakosságnál. Jövőre ez az összeg 230-240 milliárd forint pluszforrást jelent majd az ország 3,8 millió háztartása számára. Egy egyedülálló nyugdíjas éves szinten akár 60-80 ezer forintot is megtakarít. Hazánkban példa nélkül álló, ám ma már Európa számos országában is átvett intézkedéssorozatot addig kell folytatni, amíg a magyar rezsikiadások nem kerülnek egyensúlyba az emberek jövedelmével – hangsúlyozta Fónagy János.

Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár az oktatási reformmal kapcsolatban kifejtette: Korai eredményekről beszélni, hiszen a legjelentősebb változások ez év szeptemberétől léptek életbe. Bár a jóléti intézkedések többsége még várat magára, a pedagógusok béremelése már megtörtént. Sokan képtelenek kimondani, hogy ennek örülni kell. A szakma anyagi megbecsülése csupán „kísérő jelenség”, a lényeg a nevelésközpontú rendszer kialakítása.
Mráz Ágoston politológus, a Nézőpont Intézet igazgatója a sajtótájékoztatón kijelentette: A közvélemény-kutatások adatai szerint a Fidesz jó eséllyel szerezhet erős abszolút többséget a következő parlamentben. Ezt támasztja alá, hogy a választók 44 százaléka a nagyobbik kormánypártot tartja legesélyesebbnek a győzelemre. A Fidesz népszerűségét növeli a rezsicsökkentés. Ezzel együtt az esély még nem azonos a sikerrel, mivel “kőkemény kampányra van kilátás”. Bajnai Gordon és Mesterházy Attila nevével fémjelzett baloldalt alig néhány százalék gondolja befutónak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.