Városlista
2018. július 18, szerda - Frigyes

Hírek

2017. November 25. 12:00, szombat | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Nyugdíjasok panaszai – Csalódást hoz a postás

Nyugdíjasok panaszai – Csalódást hoz a postás

Valahol hiba csúszott a kommunikációba.

Ősszel jelentették be: az év utolsó hónapjaiban a nyugdíjasok jelentős támogatást élvezhetnek. Karácsony előtt megint kapnak Erzsébet-utalványt, novemberben pedig megérkezik a nyugdíjkorrekció és a nyugdíjprémium – szólt a kormánypárti ígéret. Kézhez azonban már nem éppen annyit kaptak az időskorúak, mint amennyire számítottak.

Valahol hiba csúszott a kommunikációba.

Több vezető fideszes politikus hangoztatta, az év utolsó két hónapjában több pénzhez jutnak a nyugdíjasok. Összesen 2,7 millió ember örülhet annak – nyilatkozta Novák Katalin, az Emmi család- és ifjúságügyekért, illetve nemzetközi ügyekért felelős államtitkára –, hogy a szokásosnál több pénzt kap. Az átlagos nyugdíjban részesülő idősek kétszer 12 ezer forintra, plusz a 10 ezer forintos Erzsébet-utalványra számíthattak az ígéretek szerint, ez a 34 ezer forint azonban nem mindenkihez érkezett meg (s hogy az amúgy is leterhelt postások hogyan viszik ki mindenkinek az utalványokat még az ünnep előtt, egyelőre ne feszegessük).

Többen arra panaszkodtak, sem a nyugdíjkorrekció, sem a nyugdíjprémium nem érkezett meg a számlájukra, mások pedig a kapott összeg nagysága miatt voltak csalódottak. A rossz hír, hogy a múlt hét óta már vizsgálja az államtitkárság a hozzájuk beérkezett több száz panaszt, ám egyelőre nem talált hibát a rendszerben.

De milyen pluszpénzről is van szó? Az összeg egyszeri, vagyis senki ne számítson kiegészítésre minden hónapban.

Azok a nyugdíjasok, akik havi juttatása több mint 80 ezer forint, maximum 12 ezer forintnyi nyugdíjprémiumot kaphatnak. Akiknek pedig 80 ezernél kevesebb a nyugdíjuk, az ellátásuk összegének negyedét kapják, beszorozva 0,6-del. Vagyis: akinek például 60 ezer forint a nyugdíja, az most novemberben plusz 9000 forintot kap.

A nyugdíjkorrekció a januári nyugdíjemelés (1,6 százalék) és az éves infláció (2,4 százalék) közötti különbséget korrigálja. A nyugdíjasok tehát havi szintre lebontva 0,8 százalékos korrekciót kapnak (vagyis a havi nyugdíj szorozva 0,8 százalékkal, ez az összeg szorozva 12 hónappal = éves szinten 9,6 százalék többlet).

Külön csalódhattak, akik idén mentek nyugdíjba, ők ugyanis nem kaptak semmit. Jó hír is akad azért: az Erzsébet-utalvány mindenkihez ugyanakkora összegben érkezik majd meg.

Forrás: Szabad Föld

Ezek érdekelhetnek még

2018. Július 17. 17:08, kedd | Helyi

Utoljára még kiszínezték a főteret

A Holló László Képzőművész Kör felhívására korosztálytól függetlenül érkeztek kreatív aszfaltfestők és laikus alkotók egyaránt.

2018. Július 17. 14:33, kedd | Helyi

Tájékoztatót tartanak a piaci árusítás szabályairól

A tájékoztatón a Béke téri piacon július 20-án, pénteken 10 órától vehetnek részt az érdekeltek.

2018. Július 17. 13:01, kedd | Helyi

Indul az őzek párzási időszaka

Nemcsak azokon a helyeken lehet a közutakon a felbukkanásukra számítani, ahol ki van helyezve a vadveszélyt jelző tábla, hanem máshol is.

2018. Július 17. 12:24, kedd | Helyi

Újabb támogatást nyert el Bács-Kiskun megye 77 települése

A meglévő és új közösségek fejlesztése, a helyi identitás erősítése térségünkben is kiemelt feladat...