Városlista
2018. október 20, szombat - Vendel

Hírek

2017. November 25. 12:00, szombat | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Nyugdíjasok panaszai – Csalódást hoz a postás

Nyugdíjasok panaszai – Csalódást hoz a postás

Valahol hiba csúszott a kommunikációba.

Ősszel jelentették be: az év utolsó hónapjaiban a nyugdíjasok jelentős támogatást élvezhetnek. Karácsony előtt megint kapnak Erzsébet-utalványt, novemberben pedig megérkezik a nyugdíjkorrekció és a nyugdíjprémium – szólt a kormánypárti ígéret. Kézhez azonban már nem éppen annyit kaptak az időskorúak, mint amennyire számítottak.

Valahol hiba csúszott a kommunikációba.

Több vezető fideszes politikus hangoztatta, az év utolsó két hónapjában több pénzhez jutnak a nyugdíjasok. Összesen 2,7 millió ember örülhet annak – nyilatkozta Novák Katalin, az Emmi család- és ifjúságügyekért, illetve nemzetközi ügyekért felelős államtitkára –, hogy a szokásosnál több pénzt kap. Az átlagos nyugdíjban részesülő idősek kétszer 12 ezer forintra, plusz a 10 ezer forintos Erzsébet-utalványra számíthattak az ígéretek szerint, ez a 34 ezer forint azonban nem mindenkihez érkezett meg (s hogy az amúgy is leterhelt postások hogyan viszik ki mindenkinek az utalványokat még az ünnep előtt, egyelőre ne feszegessük).

Többen arra panaszkodtak, sem a nyugdíjkorrekció, sem a nyugdíjprémium nem érkezett meg a számlájukra, mások pedig a kapott összeg nagysága miatt voltak csalódottak. A rossz hír, hogy a múlt hét óta már vizsgálja az államtitkárság a hozzájuk beérkezett több száz panaszt, ám egyelőre nem talált hibát a rendszerben.

De milyen pluszpénzről is van szó? Az összeg egyszeri, vagyis senki ne számítson kiegészítésre minden hónapban.

Azok a nyugdíjasok, akik havi juttatása több mint 80 ezer forint, maximum 12 ezer forintnyi nyugdíjprémiumot kaphatnak. Akiknek pedig 80 ezernél kevesebb a nyugdíjuk, az ellátásuk összegének negyedét kapják, beszorozva 0,6-del. Vagyis: akinek például 60 ezer forint a nyugdíja, az most novemberben plusz 9000 forintot kap.

A nyugdíjkorrekció a januári nyugdíjemelés (1,6 százalék) és az éves infláció (2,4 százalék) közötti különbséget korrigálja. A nyugdíjasok tehát havi szintre lebontva 0,8 százalékos korrekciót kapnak (vagyis a havi nyugdíj szorozva 0,8 százalékkal, ez az összeg szorozva 12 hónappal = éves szinten 9,6 százalék többlet).

Külön csalódhattak, akik idén mentek nyugdíjba, ők ugyanis nem kaptak semmit. Jó hír is akad azért: az Erzsébet-utalvány mindenkihez ugyanakkora összegben érkezik majd meg.

Forrás: Szabad Föld

Ezek érdekelhetnek még

2018. Október 20. 12:21, szombat | Helyi

Újraindul az Otthon melege program

Novembertől megint a háztartási nagygépek cseréjére nyílik lehetőség, az új kiírással a kormány kétmilliárd forint vissza nem térítendő támogatással járul hozzá a családok energiafelhasználásának csökkentéséhez

2018. Október 19. 20:42, péntek | Helyi

NépmesePont nyílt a Szakmaköziben

Csodálatos világba csöppenhet ezentúl mindenki, aki ellátogat a Szakmaközi Művelődési Házba a mai napon (október 19-én) megnyílt Aranyalma NépmesePontba.

2018. Október 19. 16:59, péntek | Helyi

Csontos Piroska Bács-Kiskun Megyei Príma Díj jelölt

A 2018-as év Bács-Kiskun Megyei Príma Díj jelöltjei között szerepel a kiskunfélegyházi születésű paralimpiai versenyző Csontos Piroska.

2018. Október 19. 13:09, péntek | Helyi

Őszi virágvásár

Őszi virágvásárt szervez a Móra Ferenc Művelődési Központ október 20-án, szombaton Kiskunfélegyházán, a Hattyúház előtti sétányon.