Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Június 22. 12:33, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Nyíregyházi iskolaügy - Elutasította a bíróság a CFCF indítványát

Nyíregyházi iskolaügy - Elutasította a bíróság a CFCF indítványát

Elutasította a Nyíregyházi Törvényszék az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) által a helyi görög katolikus általános iskolával kapcsolatban benyújtott, ideiglenes intézkedést kérelmező indítványt, így a Hajdúdorogi Egyházmegye - korábbi terveinek megfelelően - elindíthatja az új elsős osztályt szeptemberben - a döntésről pénteken tájékoztatták az érintettek az MTI-t.

A jogvédő szervezet azért hívta perbe a nyíregyházi önkormányzatot, valamint a Hajdúdorogi Egyházmegyét, mert álláspontja szerint az iskolát az önkormányzattól tavaly átvevő egyházmegye a romák lakta Huszár-telepen lévő Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskolában szegregált oktatást folytat, és a jelenleg 17 roma gyermeket oktató iskola akadályozza a telepen élők integrációját, illetve társadalomba való beilleszkedését.
A folyamatban lévő perben a CFCF azt kérte a bíróságtól, hogy bár az iskolai elkülönítés megszüntetésére irányuló per még nem zárult le, ideiglenes intézkedés keretében rendelje el, hogy a 2012/13-as tanévben ne vehessenek fel újabb gyerekeket az intézménybe.
A csütörtöki, maratoni hosszúságú tárgyaláson meghozott döntéssel "jó időre eltávoztak a felhők a görög katolikus egyházunk legfiatalabb iskolája felől" - írta az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében az egyházmegye.
Mint fogalmaztak, "az alapítvány a telepi iskola bezárására irányuló kitartó szándéka - legalábbis jó időre - kudarcot vallott." A pedagógusok, a szülők és a gyermekek is megnyugodhatnak, az egyház folytathatja azt az értékes munkát, amelyet tavaly elkezdett, és amely remélhetően "további szép gyümölcsöket fog teremni" - tették hozzá.
Mohácsi Erzsébet, az alapítvány elnöke a bírósági döntésre reagálva az MTI-nek pénteken elmondta: az ideiglenes intézkedés elrendelését a szervezet jelen ügyben kérelmezte először azzal a céllal, hogy a jogerős ítélet megszületéséig is lehessen korlátozó intézkedést hozni, vagyis addig ne kerüljön be új gyerek az iskolába.
"Ez egy kísérlet volt, ami nem sikerült" - fogalmazott az elnök, hozzátéve, a szervezet abban bízik, hogy a jogerős ítélet kihirdetése után a mostani állapot meg fog szűnni a Huszár-telepi iskolában.
A döntés megfellebbezésére az írásbeli határozat kézhezvételét követően 15 napja van az alapítványnak. Mohácsi Erzsébet az MTI kérdésére elmondta, hogy a CFCF még nem döntött a fellebbezés megtételéről.
A per következő tárgyalási napján, október 4-én a beidézett tanúkat hallgatja meg a Nyíregyházi Törvényszék.

Címkék: Oktatás-egyház

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.