Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. Július 26. 08:32, szombat | Helyi
Forrás: - szerk. -

Nyaraljunk biztonságban!

Nyaraljunk biztonságban!

Miért érdemes utasbiztosítást kötni?
Mert rémálommá is válhat a felhőtlen kikapcsolódás…

Mit tartalmaz alapból
Az utasbiztosítások többféle szolgáltatást nyújtanak egy csomagban. Azt mindegyik konstrukció tartalmazza, hogy a Föld bármely pontjáról, 24 órában, az anyanyelvünkön, telefonon tájékoztat minket arról, a mi esetünkben mit is kell tennünk, illetve a fedezetünk mire ad lehetőséget. Plusz betegség vagy baleset esetén téríti az orvosi költségeket. Az már a választott fajtától függ, milyen esetben mekkora kárpótlást kapunk.

Közeli úti célok, illetve kisebb extrém kalandok esetén elég lehet egy kisebb, de még mindenképpen milliós limitösszeg, de ha például már elhagyjuk Európát, feltétlenül olyanra essen a voksunk, ami felső korlát nélkül állja a költségek megtérítését – a magas kórházi ellátási költségek miatt.

Az utolsó pillanatban is meg lehet kötni?
A különféle internetes biztosítási portálokon még az utolsó utáni pillanatban is végigfuttathatjuk, nekünk ár-érték arányban melyik verzió éri meg leginkább, és azt azonnal meg is köthetjük – pár perc alatt, kártyás fizetéssel. Viszont ne felejtsük el kinyomtatni a kötvényünket és magunkkal vinni, ahogyan azt az okmányt is, amelynek számát a biztosítás kötésekor megadtuk – az útlevélét vagy EU-tagállam esetén a személyi igazolványét.

A bankkártya nem elég
A bankok nem minden bankkártyához kapcsolnak automatikusan biztosítást, ám ha igen, az esetek többségében a legalacsonyabb térítési limitű szolgáltatásokat kínálják. Ne induljunk úgy útnak, hogy nem néztük át a szerződés feltételeit. Ám ha mégis jár a kártyánk mellé biztosítás, ne feledjük: az jellemzően a tulajdonosra érvényes – és az esetek többségében pont a gyerekkel történik valami baj.

Ha mégsem megyünk nyaralni
Megtörténhet, hogy akár a mi hibánkból, akár az utazási iroda, a repülőtársaság hibájából stb. nem jön össze a nyaralás. Erre az esetre véd minket az útlemondási biztosítás – ezt a szakember pláne ajánlja, ha Európán kívüli útra indulunk. Viszont egy óvintézkedést mindenképpen tegyünk meg: bankkártyával fizessünk. Amennyiben ugyanis nem teljesül a szolgáltatás, kártyabirtokosként kérhetjük a kártyát kibocsátó banktól, hogy az úgynevezett charge-back, azaz bankkártya-peres eljárás keretein belül igényelje vissza az összeget a kereskedő terminálját üzemeltető banktól számunkra.

Kamerákra, fényképezőgépekre, drágább okostelefonokra is érvényes?
Az olcsóbb biztosításoknál külön kategóriákba tartoznak a műszaki cikkek, mint a videokamerák, fényképezőgépek és drágább okostelefonok. Ha fontos nekünk, hogy ezekre is kiterjedjen a biztosítás, figyeljünk arra, melyik biztosító melyik módozata, milyen arányban állja a kártérítési összeget, és ennek megfelelően döntsünk.
A tapasztalatok szerint ez az a tétel, amire é4rdemes akár pluszköltséget is áldozni (ez naponta, biztosítótól függően, csak pár száz forintot jelent), hiszen az esetek többségében pont ezek az értékek, amelyek megsérülnek vagy „lábuk kél”.
Azért nem árt tudni, hogy értéktárgyainkat soha ne hagyjuk ellenőrizetlenül a kocsiban, különben hiába a magasabb díjtétel, a biztosítók nem fognak téríteni. Ugyanez érvényes arra az esetre is, ha jogellenesen vagy súlyosan gondatlanul (például alkohol, vagy kábítószer hatása alatt) viselkedünk.

Családbarát megoldás
Ha többen utazunk, a netes összehasonlító oldalak segítenek a feltételeinknek legjobb verziót megtalálni. Mert a családi megoldással ellentétben a külön kötött biztosítás például fedezheti, hogy a gyerekkel együtt mi is befeküdhessünk a kórházba.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.