Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2016. Szeptember 06. 08:18, kedd | Helyi
Forrás: hirado.hu

Nem vették fel egyetemre? Nincs még veszve semmi

Nem vették fel egyetemre? Nincs még veszve semmi

Lezárultak a felvételik, pótfelvételik az egyetemekre, főiskolákra.

Kiderült kiket vettek fel és kiket nem. Merre tudnak továbbtanulni azok, akik nem kerültek be felsőoktatási intézményekbe? Milyen érettségi utáni szakképzési lehetőségek vannak? Egyáltalán, milyen szakmát érdemes választani, amely a munkaerőpiacon is keresett és mennyi tér a cégek számára az adott esetben munka mellett elsajátított tudás?

Érettségi után sokan jelentkeznek felsőfokú szakképzésre, elsősorban azok, akiket nem vettek fel egyetemre vagy főiskolára. Sokan ugyanakkor már januárban elkezdenek a képzések iránt érdeklődni.

A profession.hu portálnál jelenleg 8700 pozíció érhető el, ám az ősz közeledtével ez a szám egyre magasabb lesz. Várhatóan 10 ezer fölé nő a betöltetlen állások száma – mondta el a portál munkaerőpiaci szakértője a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Sámson Dorottya pozitív kezdeményezésnek tartja, hogy a középiskolai tanulókat felkészítik a munka világára, és megmutatják nekik, melyek a hiányszakmák. Ez véleménye szerint azért is fontos, mert egyre több olyan munka jelenik meg, amely korábban nem is létezett.

Egyre többen választják a szakképzést

Bujdosó Erika, az EFEB üzleti szakképzőiskola megbízott igazgatója szerint erőteljesen érződik, hogy a felsőoktatás alternatívájaként a szakképzés már jelen van az érettségi előtt állók, vagy a frissen érettségizők esetében. A kínált szakmák széles területet fednek le, az EFEB esetében a műszaki terület az egyetlen, amely kimarad a sorból – emelte ki.

Kifejtette: a nappali iskola népszerűbb, mint az esti oktatás, és jellemző, hogy alapképzés után is sokan döntenek úgy, hogy gyakorlatorientált képzésbe kezdenek bele.

Az államilag támogatott ingyenes szakképzésre minden olyan ember jogosult, akinek még nincs két szakképesítése. A korlátozottan támogatott képzések köre meghatározott keretszám erejéig érhető el. Ezek azonban igen hamar telítődnek.

A nem támogatott szakmák a piaci igények és a munkaerőpiaci telítettség miatt háttérbe szorulnak a szakképzésben, de az önköltséges forma minden esetben elérhető – húzta alá.

A szakma biztonságot ad

Bihall Tamás, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara oktatási és képzési alelnöke úgy vélte, sok szakma egyre mélyebb elméleti – akár főiskolai szintű – tudást igényel, de még mindig az a jellemző, hogy a fiatalok az érettségi birtokában a továbbtanulást részesítik előnyben. A szakmaválasztás ugyanakkor egy élet hosszútávú biztonságát adhatja.

Kiemelte: a duális képzés a cégekkel együtt zajlik, és közel 10 ezer cég vesz részt a programban.

A nem iskola rendszerben szerzett OKJ-s képzések színvonala eltérő; egyre erőteljesebben készülnek az iskolák arra, hogy a felnőtt oktatásban is szerepet vállaljanak.

Az új iskolaforma, a szakgimnázium pedig azt célozza meg, hogy a fiatalok mindenképpen kapjanak szakmát, de érettségi birtokában a továbbtanulásuk is biztosítva legyen – fejtette ki.

Mivel most már 20 szakma is ösztöndíjban részesült a hiányszakmák körül, ezért Bihall Tamás bízik benne, hogy ez meghozza majd az áttörést.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.