Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Június 09. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: Pálfy M. Katalin, az MTI tudósítója jelenti

Nem hozott eredményt Irán és a NAÜ bécsi találkozója

Nem hozott eredményt Irán és a NAÜ bécsi találkozója

Nem jött létre megállapodás az iráni nukleáris létesítmények ellenőrzésének feltételeiről Teherán és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) között pénteken - közölték a tárgyalások résztvevői bécsi sajtótájékoztatójukon.

"Nem történt előrelépés" - jelentette be Herman Nackaerts, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgató-helyettese az egész napos tárgyalást követően. Nackaerts közlése szerint az ügynökség módosított megállapodástervezettel érkezett az egyeztetésre, Irán korábbi fenntartásait figyelembe véve. Mint mondta, Irán azonban felvetett olyan témákat, amelyeket már korábban megvitattak. Közölte azt is, hogy az egyeztetések folytatódnak, de az időpontot és helyet még nem jelölték ki.
A NAÜ megpróbálja rávenni Iránt, hogy minél előbb írja alá a dokumentumot, amelynek tartalmáról korábban lényegében megállapodásra jutottak. A NAÜ különösen a Teheránhoz közeli parcsini katonai létesítményben szeretne ellenőrzést folytatni, valamint szakértőkkel beszélni és információkhoz hozzájutni. Az ENSZ-ügynökség egy korábbi jelentése szerint arra lehet következtetni, hogy Parcsinban nukleáris robbanófejek előállításához végeznek kísérleteket, Irán azonban elutasítja a feltételezést.
"Intenzív tárgyalásokat folytattunk" - mondta Ali Asgar Szoltaníje, Irán NAÜ-höz delegált nagykövete. Az iráni diplomata úgy fogalmazott, "nagyon bonyolult kérdésről van szó, amelynél körültekintően és politikamentesen kell eljárni". A tervezett megállapodás olyan kérdéseket rendez, amelyekre nem terjednek ki a nemzetközi egyezmények - mondta. "Különleges helyzet az is, hogyan kezeljük ezeket a feltételezéseket" - tette hozzá, arra utalva, hogy az ügynökség kételkedik az iráni atomprogram békés jellegében.
Irán még korábban világossá tette, hogy a megállapodás nélkül nem engedi be a nemzetközi ellenőröket a létesítménybe, és azzal érvelt, hogy az egy katonai bázis, amelyre nem vonatkoznak a NAÜ egyezményei.
Jukija Amano, a szervezet főigazgatója hétfőn Bécsben ismét leszögezte: amíg nem tudják lefolytatni az ellenőrzést Parcsinban, nem tudják megerősíteni, hogy az iráni nukleáris program teljes egészében békés jellegű.
Nyugati diplomaták attól tartanak, hogy Irán időhúzásra játszik. Amano megerősítette, hogy Parcsinban többek között épületek lebontását, talaj eltávolítását és víz felhasználását figyelték meg. Elemzők szerint lehetséges, hogy Irán be nem jelentett nukleáris tevékenység nyomait akarja eltüntetni.
Az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja, valamint Németország tíz nap múlva Moszkvában ülnek újra tárgyalóasztalhoz Iránnal, és ugyancsak az iráni nukleáris programról tárgyalnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).