Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2017. Szeptember 13. 16:38, szerda | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Nem adhat vért, aki Bécsben járt

Nem adhat vért, aki Bécsben járt

Bizonyos vírusok fokozott kockázata miatt átmenetileg nem adhatnak vért, akik akár csak egy napot is eltöltöttek bizonyos francia, osztrák vagy román városokban.

A Magyar Idők véradóktól úgy értesült, hogy átmeneti időre, 30 napra kiszűrik a véradásból azokat, akik - akár csak egy napig - a franciaországi Toulonban jártak. A városban ugyanis fokozott kockázatot jelent a chikungunya-vírusfertőzés, amelyet ugyan alapvetően szúnyogok terjesztenek, de vérrel továbbadható.

Egy másik, ugyancsak szúnyogok által közvetített fertőzés, a nyugat-nílusilázkockázata miatt ugyanez a korlátozás érvényes azokra a potenciális véradókra, akik szintén akár csak egy napot töltöttek Burgenlandban, Alsó-Ausztriában vagy az osztrák fővárosban, Bécsben, illetve a romániai Braliában, Vranceában vagy Vanatoriban jártak. A véradás előtt a kikérdezés része, hogy a jelentkező járt-e az említett települések bármelyikében.

A lap információit az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) is megerősítette. "A nevezett országok adott területén tartózkodott egyéneket átmenetileg kiszűrjük a véradásból. Miután a fent nevezett vírusok fokozott kockázatot csak a május-októberi időszakban jelenthetnek, a véradást megelőző kivizsgálás során a munkatársaink nyomatékkal rákérdeznek az esetleges tünetekre, illetve arra, hogy a nevesített területeket látogatták-e a véradók" - írták, majd hozzátették, hogy a kockázatelemzés folyamatos, emiatt azonban még ebben az évben nem maradt el véradás.

Mire kell figyelni, ha vért adunk?

Van pár dolog, amelyet véradás előtt át kell gondolni, amelyre előtte és utána figyelni kell. A donáció sikere múlhat ezen: hogy biztosan menjen a véradás, összeszedtük, amit tudni kell.

  • Fontos, hogy véradás előtt és után a donor elegendő folyadékot igyon.
  • Tudni kell, hogy a jelentkező milyen gyógyszereket szed és szedett, mert vannak, amelyek eleve kizárják a véradást, míg mások csak arra vannak hatással, hogy szedésüket követően mennyi idővel lehet vért adni.
  • Számolni kell azzal, hogy a véradás napján nem tanácsos sportolni, így jó úgy időzíteni, hogy aznap ne legyen edzés.
  • Menstruáció alatt nem szabad vért adni, illetve előtte és utána is érdemes várni 1-2 napot.
Címkék: véradás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 08:00, szombat | Helyi

Mozogj sokat, érezd jól magad

„Mozogj sokat, érezd jól magad” mottóval szervezte meg az MDSZ a Diákolimpia Junior Fesztivált 2024. április 17-én a Kész Aréna Sportcsarnokban az I. és II. korcsoportos gyerekeknek.

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.