Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. Szeptember 25. 16:00, vasárnap | Helyi
Forrás: faktor.hu

Ne dőljön be! Ezek a kozmetikumok csak a reklámokban hatásosak

Ne dőljön be! Ezek a kozmetikumok csak a reklámokban hatásosak

A hangzatos hirdetések láttán hajlamosak vagyunk azonnal a boltba rohanni, pedig a reklámok tele vannak átveréssel.

Sokat ígérnek a reklámok, de a termékek annál kevesebbet adnak. Ne higgyen a kozmetikai hirdetéseknek, a drága kencék se csodaszerek, hiába tűnik úgy elsőre.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) sorra osztja a büntetéseket a cégeknek a megtévesztő reklámokért. Most a DR. KURT WOLFF GMBH & CO. KG kapott 5.000.000 forintos bírságot, mert az Alpecin hajápolási termékeit nem létező hatásokkal reklámozta.

Az Alpecin termékcsalád tagjai (az Alpecin C1 sampon, az Alpecin hajszesz, az Alpecin kettős hatású sampon és az Alpecin Tuning sampon) főként férfiaknak szánt hajápolási és hajhullás elleni szerek. Bár a cég több állítása igaz volt a hirdetésekben, néhány esetben túlzásba estek. Azért kaptak büntetést, mert azt állították, hogy a termék a foltos hajhullás kezelésére is használható, de alkalmas az új hajhagymák növesztésére, ráadásul az őszülést is meggátolja. Ezekre az állításokra azonban nincs semmiféle bizonyíték.

A múlt héten ugyanezért kapott szintén ötmillió forintos bírságot a Manna Natúr Kozmetikum Kft. A cég a termékeket megalapozatlan gyógyító hatásokkal hirdette.

De mit jelent ez a büntetés a cégeknek?
A Manna vezetője, Varga-Darabos Andrea 2013-ban 500 millió forint bevételt várt a cégtől. 2014 áprilisában viszont már a Forbes magazin címlapján szerepelt, mint a milliárdos vállalkozás tulajdonosa. A céginformáció adatai alapján a Manna utolsó éves nettó árbevétele 1 103 238 000 forint volt.

Egy ekkora cégnek nem sokat számít ötmillió forint, hisz ennyi bevételből könnyedén kifizetik a bírságot, abban pedig csak reménykedhetünk, mi megtévesztett vásárlók, hogy legalább a jó hírnevük érdekében pontosítanak a termékek hangzatos leírásain.

A reklámok lényege az, hogy tudattalanul vegye rá az embereket a vásárlásra. Valami olyat kínálnak, amiről lehet, hogy még soha nem is hallott a fogyasztó, de egyből úgy fogja érezni, hogy nem élhet tovább nélküle. Adott esetben, ha nem veszi meg, máris csúnyábbnak érzi magát. Pedig jobb belátni, hogy az időt nem lehet megállítani, és vannak folyamatok, amelyekre egyszerűen nem létezik csodaszer-állítják a reklámpszichológusok. Ezért aztán nem csoda, ha például az Alpecin termékek reklámjait látva egyből úgy érezzük, hogy már nem is olyan dús a hajunk, ráadásul az ősz hajszálak is gyarapodnak. A hangzatos ígéreteknek akkor se dőljön be, mert az csak hasztalan pénzkidobás. Segíthet viszont, ha a megnézi a termékek összetevőit, és utánajár azok várható hatásainak.

Az utóbbi időben több cég is megbukott a GVH ellenőrzésén. A Sunfleur kozmetikai céget 10 millió forintra bírságolták, mert megalapozatlan gyógyító hatásokkal reklámozta a Medifleur márkacsaládba tartozó több termékét: cukorbetegeknek ajánlották a krémeket, pedig azok nem alkalmasak a cukorbetegség tünetei közé tartozó bőrszárazság és annak szövődményei megelőzésére és kezelésére. Ennél is nagyobb, 90 milliós bírságot kapott a Lavylites kozmetikumok gyártójára és forgalmazójára: a Cloulyn Pro Ltd. és az ASSORT FLEX Kft. azért kapott büntetést, mert a reklámozott kozmetikai szereik nem használtak, ráadásul még a hatósággal sem voltak együttműködőek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit

2024. Április 17. 15:38, szerda | Helyi

Ujjé a Ligetben nagyszerű

A MEDVE Matek szervezői abban hisznek, hogy izgalmas és élvezettel teli szellemi kihívásokon keresztül bárki közelebb kerülhet a matematika világához.

2024. Április 16. 17:27, kedd | Helyi

Dobogós eredmény országos angol versenyen

Kiemelkedő eredményeket értek el a mórások a HEBE Kft. angol nyelvű országos egyfordulós levelezős egyéni és csapatversenyén.