Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Augusztus 10. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Nagyot rontott Magyarország előrejelzésein a Morgan Stanley

Nagyot rontott Magyarország előrejelzésein a Morgan Stanley

Meredeken rontotta a közép- és kelet-európai gazdaságokra, köztük Magyarországra adott idei és jövő évi növekedési előrejelzését a Morgan Stanley. A globális pénzügyi szolgáltató csoport a valutaunióban az eddig jósolt 0,3 százalékos visszaesés után most már fél százalékos GDP-mínuszt vár 2012 egészére, a jövő évre vonatkozó euróövezeti prognózisukat pedig 0,9 százalékos növekedésről stagnálásra módosították.

Magyarországon idén 1,2 százalékos gazdasági visszaesést valószínűsítenek az eddigi előrejelzésekben várt 0,3 százalékos GDP-csökkenés helyett. Az elemzők idén év végére 6,5 százalékos jegybanki alapkamatot valószínűsítenek, de jövőre már az eddiginél nagyobb kamatvágásra számítanak.

A Magyar Nemzeti Bank épp tegnap tette közzé a legutóbbi kamatdöntésről szóló jegyzőkönyvét, amelyből kiderül, hogy ketten akartak kamatot vágni.Cinkotai János mellett Kocziszky György vágta volna 25 bázisponttal a kamatot. Végül azonban a jegybank szinten hagyta a 7 százalékos irányadó rátát. A többség szerint a kedvezőtlen inflációs folyamatok mellett Magyarország kockázati megítélésének érdemi és tartós javulása még nem következett be. A monetáris tanács szerint idén a gazdaság kibocsátása csökken, és a növekedés csak jövőre indulhat meg. A kibocsátás az elkövetkező időszakban elmarad potenciális szintjétől. Az adóváltozások és más adminisztratív intézkedések következtében az infláció hosszabb időszakon keresztül a cél felett alakul.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.