Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Május 10. 14:11, csütörtök | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Minimamutok nyomaira bukkantak Krétán

Minimamutok nyomaira bukkantak Krétán

Az eddig ismert legkisebb mamutok éltek évmilliókkal ezelőtt Krétán, a leletről a Proceedings B of the Royal Society című folyóiratban jelent meg tanulmány.

A fosszíliákat több mint egy évszázada tárták fel Krétán, a vizsgált fogat pedig 1904-ben találta meg Dorothea Bate őslénykutató – olvasható a BBC hírei között.

Kezdetben a leletek alapján úgy gondolták, hogy az egyenes agyarú elefánt (Palaeoloxodon antiquus) törpeformájáról van szó, amelyet az összes törpeelefánt ősének tartanak.

A más ősi elefánt- és mamutfajok fogaival való összevetés során Victoria Herridge és Adrian Lister, a londoni Természettudományi Múzeum paleontológusai arra a következtetésre jutottak, hogy az állat az utóbbiakkal állhatott közelebbi rokonságban. A mamutok 3,5 millió évvel ezelőtt érkezhettek Krétára, a faj a Mamuthus creticus nevet kapta.

A mamut marmagassága alig haladta meg az egy métert, súlya pedig 310 kilogramm lehetett.

„A szigeti törpeség extrém esetével állunk szemben”– emelte ki Victoria Herridge. Hozzátette: a szigeti törpeség jól ismert evolúciós jelenség, amelyet a táplálék szűkössége, vagy a ragadozók hiánya válthat ki. „Krétán az ismert legkisebb mamutok éltek” – vélekedett Victoria Herridge.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.

2024. Április 23. 06:52, kedd | Belföld

Rekordszámú jelentkező regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

Rekordszámú jelentkező, több mint 100 ezer önkéntes regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

2024. Április 23. 06:46, kedd | Belföld

Csaknem 200 ezer notebookot osztanak ki a nyári szünetig

A nyári szünet kezdetéig csaknem 194 ezer hordozható számítógépet juttatnak el az ötödik, a hatodik és a kilencedik évfolyamos diákoknak, valamint a köznevelési intézményeknek

2024. Április 22. 15:29, hétfő | Belföld

Orbán Viktor Nemesgörzsönyben indította el vidéki kampánykörútját

Országjárásra indult Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke; a kampánykörút első állomásaként hétfőn a Veszprém megyei Nemesgörzsönyben gazdákkal találkozott