Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. November 14. 14:00, szombat | Helyi
Forrás: - szerk. -

Miért vannak szándékos térképhibák

Miért vannak szándékos térképhibák

Aki elég sokat böngészi a térképeket, néha egészen furcsa hibákat találhat, sosemvolt utcákat, nem létező háztömböket vagy gyanús elnevezéseket. Állítólag a térképészek különös szokásáról van szó.

Térképet készíteni nagyon költséges, idő- és munkaigényes feladat, a digitális eszközök megjelenése előtt pedig még inkább az volt. Egy kész térkép lemásolásával azonban gyorsan nagy haszonra lehet szert tenni. A térképészek ezért sok esetben apró, csak általuk ismert pontatlanságot, vagy kitalált részletet rejtettek egy félreeső helyre, persze szigorúan olyan módon, hogy az ne okozhasson kárt senkinek, ne csaphassa be a térkép használóit. A leggyakoribb ilyen egy rövidke zsákutca lehet, esetleg egy kitalált névvel, amely mindaddig megbújik a többi utca között, amíg esetleg egy vitás esetben bizonyítékként nem kell felhasználni. A térkép jogtalan másolója számára ugyanis biztos lebukást jelent, ha térképén megtalálható az eredeti készítő által elrejtett fiktív részlet. Van azonban, hogy a térkép valamelyik kiegészítője kicsit túllő a célon. Ez történt 2008-ban is, amikor éles szemű csepeli lakosok a Google térképen egy bozótos Duna-parti zöld területen felfedezték a Fekete Pákó utcát. A rövidke zsákutca természetesen nem létezik, mint ahogy az sem valószínű, hogy a 2000-es évek botrányhőséről valaha is utcát neveznének el. Az, hogy ebben az esetben másolás elleni védelemről vagy egyszerű hackről van szó, nem derült ki, a Fekete Pákó utca viszont kicsivel később nyomtalanul eltűnt a Google térképeiről.

Címkék: hiba, map, szándékos, térkép

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit

2024. Április 17. 15:38, szerda | Helyi

Ujjé a Ligetben nagyszerű

A MEDVE Matek szervezői abban hisznek, hogy izgalmas és élvezettel teli szellemi kihívásokon keresztül bárki közelebb kerülhet a matematika világához.

2024. Április 16. 17:27, kedd | Helyi

Dobogós eredmény országos angol versenyen

Kiemelkedő eredményeket értek el a mórások a HEBE Kft. angol nyelvű országos egyfordulós levelezős egyéni és csapatversenyén.