Városlista
2018. szeptember 25, kedd - Eufrozina

Hírek

2017. December 02. 18:28, szombat | Helyi
Forrás: hirado.hu

Mennyi pénzt veszíthet az internetes vásárlással?

Mennyi pénzt veszíthet az internetes vásárlással?

Mindenkinek érdemes megnéznie, hogy a bankja mennyit számít fel azért, ha nem forintban használja a kártyáját, hanem külföldön, vagy az interneten vásárol vele.

Ilyenkor devizaváltás történik, aminek ára van. Ezzel sokan nem törődnek, pedig gyakran igen komoly tételről van szó - hangzott el a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Sokan jobban szeretnek fizetéskor bankkártyát használni készpénz helyett, főleg külföldön. A Kossuth Rádió Napközben című műsorának többen is úgy nyilatkoztak, hogy ha nem feltétlenül szükséges, nem vesznek le pénzt a kártyájukról bankautomatánál. Van, aki azt is megtervezi előre, hogy a nyaralására készpénzt visz magával, azonban a szállást bankkártyával fizeti ki.

Egy férfi úgy fogalmazott, ha külföldön jár, soha nem vesz le pénzt bankautomatánál a számlájáról, mert a költsége egészen más jellegű, mintha a kártyát csak vásárlásra használja.

A beszélgetést ide kattintva hallgathatja meg.

Külföldön készpénzzel vásárolni nem feltétlenül kifizetődő, hiszen előfordulhat, hogy többször is át kell váltani a pénzt.

„Kizárólag vásárlásra használom a bankkártyámat. Nagyon kevés készpénzt kell magunknál tartani, nagyon hasznos. Automatánál nem veszek le pénzt. Azt gondolom, hogy a költsége egészen más jellegű, mintha az ember áru vásárlására használná” – mondta el az interjúalany.

Amennyiben nem dollárt és nem forintot használunk fizetőeszközként, és kártyával vásárolunk, vagy pénzt veszünk fel, ott az adott devizát először dollárra vagy euróra váltják, majd ezen devizák valamelyikén a bankunk átváltja a beérkező igényt saját devizaeladási árfolyamán. A probléma az, hogy a kétszeres váltás során akár 3-4 százalékkal is drágább lehet a kifizetett összeg, mintha előre pénzváltónál váltottunk volna pénzt az utazáshoz.

Egy nő arról beszélt, akár külföldön, akár itthon tartózkodik, semmiképpen sem hajlandó pénzt levenni a kártyájáról.

„Ha tudok, mindenhol bankkártyával fizetek. Nehéz, ha olyan helyen szeretnék vásárolni, ahol nem tudok bankkártyával fizetni, de akkor keresek egy olyan helyet, ahol fizethetek bankkártyával. Nem veszek le pénzt azért, hogy készpénzzel fizessek” – részletezte.

A bankkártyás vásárlást a bank nem középárfolyamon, hanem saját eladási árfolyamán számolja el.

„Online vásárlásnál az a kifizetődő, ha az ember számlavezető bankja konvertálja a devizát a külföldi fizetésnél” – mondta egy másik férfi.

Hozzátette, már a legnagyobb online webshopok is, így az Amazon vagy az Ebay is felajánlja a lehetőséget, hogy magunk döntsük el: forintban, dollárban, vagy euróban akarunk fizetni.

Még soha nem fordult elő, hogy az általuk felajánlott forint kevesebb lett volna, mintha az eurós fizetést választottam volna, és mindegyik esetben azt tapasztaltam, hogy a bank által levont forintösszeg kevesebb volt – tette hozzá.

Ezek érdekelhetnek még

2018. Szeptember 24. 20:06, hétfő | Helyi

Móra Ferenc Művelődési Központ októberi programja

A Móra Ferenc Művelődési Központ szeretettel meghívja 2018 októberi rendezvényeire.

2018. Szeptember 24. 14:00, hétfő | Helyi

A Mária-kertbe lépve átölel bennünket a múlt, a jelen és a jövő

A Sarlós Boldogasszony Templom plébániaudvarán kialakított Mária-kertet szeptember 23-án szentelték fel.

2018. Szeptember 24. 12:58, hétfő | Helyi

Kész cirkusz - az Exit Cirkusz Félegyházán

Az Exit Cirkusz vadonatúj műsorral vendégszerepel Kiskunfélegyházán 2018. október 2-től és 4-ig a Vásártéren.

2018. Szeptember 24. 07:27, hétfő | Helyi

Amiről a lottómilliárdosok nem beszélnek: tragédia a pénz nyomában

Szombat este az Ötöslottón egyvalaki megnyerte az 1 milliárt 846 milliós álomnyereményt.